Kolejna nietypowa wersja makreli! Efekt smakowy jest wyśmienity, a przyznam, że bałam się tego połączenia. Jednak warto eksperymentować. Danie szybkie, zdrowe i pyszne!
Składniki na porcję:
- 3 pieczarki
- 50g kiełków soczewicy
- 1 mała cukinia
- 1/2 dużej makreli
- curry, kmin rzymski
- czosnek
- sól
- łyżeczka oliwy
Przygotowanie:
Na oliwie smażymy pieczarki, po 5-8 min dorzucamy cukinię, kiełki i przyprawy. Dusimy 5 min, zdejmujemy z ognia i dodajemy kawałki wędzonej makreli. Gotowe!
Wartość odżywcza 450 kcal
Białko: 44 g
Tłuszcze: 22 g
Cholesterol: 105 mg
Węglowodany: 19 g
Błonnik: 8,5 g
Wygląda świetnie, myślę, że niebawem spróbuję:-)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że tu trafiłam, chętnie pokorzystam ze zdrowych propozycji bo sama, poza wiedzą ogólną, nie mam natury szperacza i niestety nie sprawdzam jakie walory (poza smakowymi;-) mają różne produkty.