Moje zasady ekonomicznej kuchni:
- zacznij od początku - czyli zakupy - z listą, nie na głodniaka, nie łap się na "promocje", wybieraj opakowania zbiorcze produktów z długą datą ważności, nie kupuj na zapas
- dbaj o właściwe przechowywanie produktów
- planuj menu, w którym uwzględnisz wykorzystanie pozostałych produktów z poprzedniego obiadu
- miej zawsze w domu: makaron, kaszę, puszkę/mrożony groszek
- eksperymentuj w kuchni
- pytaj znajomych o "ekonomiczne" przepisy
- gotuj wspólnie ze współlokatorem, rodziną
- więcej znajdziecie tutaj: http://www.ekonomiagastronomia.nk.com.pl/
Kolejna wersja wersja mojego pasztetu warzywnego jest bardzo podobna do tego jednak poniższy jest łagodniejszy w smaku i bardziej kremowy. Myślę, że nie trzeba nikogo przekonywać o jego walorach zdrowotnych. Wspomnę tylko, że jest bogaty w błonnik, żelazo, beta-karoten, witaminę D, C, E, foliany, B1, B2, B6, niacynę, magnez, cynk i nienasycone kwasy tłuszczowe. Poza tym jego ogromną zaletą jest banalnie proste przygotowanie i to jakie stwarza możliwości na wykorzystanie składników pozostałych z innych dań, np. warzywa z gotowania bulionu, gotowane ziemniaki, bataty, resztki orzechów, gotowanych jajek czy też mięsa. Wszystko można dodać, zmiksować i zapiec.
Składniki na keksówkę:
- puszka czerwonej fasoli
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1/2 małego selera
- 1/3 pora
- 1 ziemniak (można zastąpić batatem, dynią, marchewką)
- 1/2 kopru włoskiego
- 2 jajka
- sucha bułka pełnoziarnista
- 2 łyżki otrąb
- łyżka mielonych migdałów
- majeranek,
- pietruszka,
- bazylia,
- sól, pieprz
- kumin
- 2 łyżki oleju/ oliwy
Warzywa gotujemy do miękkości. Mielimy bułkę, miksujemy ugotowane jarzyny i mieszamy z pozostałymi składnikami. Pieczemy w 180C ok 45 min. Kroimy po ostygnięciu. Świetnie nadaje się do mrożenia, na kanapki, jako dodatek do obiadu.
Wartość odżywcza całości 905 kcal (porcja - ok 113 kcal)
Białko 70g
Tłuszcz 24g
Cholesterol 430 mg
Węglowodany 101g
Błonnik 79g
Przymierzam się do pasztetu z ciecierzycy. Ale Twój też się prosi wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńi tu banerka nie ma:( a przepis fajny!
OdpowiedzUsuńdzieki juz przyczepiam:)
OdpowiedzUsuńmam zamiar zrobic ;)
OdpowiedzUsuń