Oto co przygotowaliśmy:
Krewetki królewskie w pikantnym sosie z mango podane z sałatką z melona i świeżej mięty - słodko-pikantna, podbiła moje podniebienie
Składniki dla 4 osób:
- 500g krewetek zamarynowanych w oliwie, czosnku i pieprzu cytrynowym
- 1 melon gallo
- 1 ogórek
- opakowanie mieszanki sałat
- świeża mięta
- łyżeczka oleju sezamowego
- 100g kiełków słonecznika i soi
- łyżka prażonego sezamu
Sos:
- 1 dojrzałe mango
- sok z cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka posiekanego imbiru
- 1/2 łyżeczka pasty sambal olek
- 1 pęczek świeżej kolendry
Przygotowanie:
Krewetki obsmażyć na złoty kolor, posolić, ostudzić. Składniki sosu zmiksować w blenderze i doprawić do smaku. Melona i ogórka obrać, usunąć pestki i pokroić w cienkie paseczki, połączyć z sałatami, miętą, olejem sezamowym, kiełkami i krewetkami. Całość przed podaniem polać sosem i posypać sezamem.
Sałatka ze szparagów z wędzonym kurczakiem i świeżymi truskawkami - smaczna, ale wg mnie byłaby niebiańska gdyby dodać octu balsamicznego i zamiast wędzonego kurczaka (przytłumił pozostałe smaki) dodać coś łagodniejszego np. mozzarellę, parowanego dorsza, tofu czy grillowany filet drobiowy
Składniki dla 4 osób:
- pęczek białych i zielonych szparagów
- 12 truskawek
- mieszanka sałat
- 12 pomidorków koktajlowych
- 1/2 ogórka bez pestek
- 8 gotowanych przepiórczych jaj
- 1 wędzona pierś z kurczaka (polecam jednak grillowaną/ parowaną)
Sos:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka musztardy francuskiej
- 2 dymki ze szczypiorkiem
- ząbek czosnku
- 50 ml bulionu warzywnego
- sok z 1/2 cytryny
- sól, pieprz,
- wg mnie powinien być jeszcze ocet balsamiczny
Przygotowanie:
Szparagi białe (obrać) i zielone ugotować osobno w wodzie z odrobiną cukru. Sałaty wymieszać ze szparagami, ogórkiem, cząstkami truskawek i pomidorków oraz pokrojonym w paski kurczakiem. Wszystkie składniki sosu zmiksować w blenderze, doprawić do smaku i polać sałatkę, udekorować jajkami przepiórczymi.
Sałatka z filetowanych pomarańczy, grejpfrutów i avocado z imbirową piersią kurczaka - poezja
smaku
Składniki dla 4 osób:
- 400g piersi z kurczaka zamarynowane w pieprzu cytrynowym, imbirze, chilli i utartej w moździeżu kolendrze
- 2 pomarańcze i 2 grejpfruty wyfiletowane
- avocado pokrojone w cząstki
- mieszanka sałat
- 100g sera pleśniowego pokrojonego w kostkę
- 2 łyżki siekanych suszonych pomidorów
- łyżka prażonych pestek dyni
Sos:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sok z filetowania owoców
- łyżka miodu
- świeża mięta
Przygotowanie:
W blenderze zmiksować oliwę z sokiem, miodem i miętą. Mięso usmażyć na złoty kolor i pokroić w cienkie plastry. Na talerzu układać sałaty, owoce, kurczaka, sos, ser, pomidory i pestki dyni. Całość skropić sosem.
Sałatka z mozzarellą, pomidorami i sosem ze świeżej bazylii
Składniki dla 4 osób:
- 200g mozzarelli w kulkach
- 200g pomidorków koktajlowych
- mieszanka sałat
- 4 zamarynowane, upieczone i pokrojone w plastry piersi kurczaka
- 50g kiełków słonecznika
- 2 łyżki prażonych pestek słonecznika
- 1 łyżka marynowanych kaparów
Sos:
- 100 ml oliwy
- pęczek bazylii
- 2 ząbki czosnku
- łyżka prażonych orzeszków pini
- łyżka tartego parmezanu
- sól do smaku
Przygotowanie:
Pesto zmiksować w blenderze. Pozostałe składniki wymieszać i połączyć z sosem przed podaniem. Podawać z grzankami czosnkowymi.
Chrupiące grzanki z kremowym serkiem wiejskim i warzywami
Składniki dla 4 osób:
- 4 kromki pumpernikla
- opakowanie serka wiejskiego - bez śmietanki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pęczek szczypiorku
- mieszanka sałat
- sól, pieprz
- pęczek rzodkiewek w talarki
- ogórek wydrążony w plasterkach
- 2 pomidory bez gniazd nasiennych
Przygotowanie:
Chleb kroimy w trójkąty. Serek, szczypiorek, sól i pieprz miksujemy i dodajemy rzodkiewki oraz ogórek z których należy wcześniej zlać nadmiar soku. Pomidory bez skórki i gniazd miksujemy z oliwą, doprawiamy. Na pieczywie układamy sałatę, serek i pastę pomidorową.
Marynowany w soku z cytryny łosoś ze świeżym ogórkiem i sosem z pieczonej papryki - pyszne, ale jako dietetyk zamieniłabym ogórek na cukinię ze względu na ochronę witaminy C zawartej w kremie paprykowym
Składniki dla 4 osób:
- 400 g świeżego łososia ze skórą
- sok i skórka z 1 cytryny
- 2 obrane i posiekane szalotki
- gałązka siekanego koperku
- łyżka musztardy gruboziarnistej
- 1 rozgnieciony ząbek czosnku
- obrany z nasion i siekany w w kostkę ogórek
- sól, pieprz
- mieszanka sałat
Sos:
- 2 pieczone czerwone papryki
- 2 łyżki oliwy
- słodka papryka mielona, kmin rzymski, sól
Przygotowanie:
Składniki sosu zmiksować w blenderze. Łososia, umyć, osuszyć, usunąć ewentualne ości i pokroić w kosteczkę, zamarynować w soku z cytryny, szalotce, koperku, musztardzie, czosnku i przyprawach. Odstawić do lodówki na > 3 h co jakiś czas mieszając. Rybę połączyć z ogórkiem, podawać na grzankach lub racuszkach z mąki gryczanej polane sosem paprykowym.
Hiszpański chłodnik z pomidorów - obłędny
Składniki dla 4 osób:
- 6 bardzo dojrzałych pomidorów
- 2 szalotki w kostkę
- zielona papryka w kostkę
- ogórek bez nasion w kostkę
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml oliwy
- świeża bazylia
- kilka zielonych oliwek
- sól, pieprz, kumin
Przygotowanie:
Pomidory sparzyć, obrać, dodać 1/2 pozostałych warzyw, przyprawy, czosnek i pod koniec oliwę, wszystko zmiksować. Pozostałe warzywa wymieszać z oliwkami i podawać na wierzchu chłodnika.
Koktajl ananasowy z sokiem pomarańczowym i miodem
Składniki dla 4 osób:
- 1/2 świeżego obranego ananasa
- 1 l świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka marynowanego imbiru
- świeża mięta
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksować blenderem, schłodzić, podawać z cząstkami pomarańczy. Można dodać kulkę lodów waniliowych lub lodu.
Poza tym była kawa, wino i bezalkoholowe koktajle. Na koniec otrzymaliśmy upominki i najedzeni w miłej atmosferze pożegnaliśmy się licząc na kolejne tak owocne spotkanie.
O, ile fantastycznych dań!
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że ta obłędna zupka wypłynie tu z przepisem ;)
Bardzo fajne inspirujące połączenia, świetna relacja, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńchłodnik z pomidorów wygląda świetnie!
OdpowiedzUsuń