środa, 26 czerwca 2013

Zdrowe Warsztaty Kulinarne

Ostatnio jestem w warsztatowym sale. Po niezwykle udanych zajęciach z wieprzowiny przyszła kolej na lżejsze i bardziej warzywne dania. Dzięki uprzejmości Anny (blogi : pomidor i bazylia oraz kuchnia w wersji light ) mogłam wziąć udział w bardzo twórczych, ciekawych warsztatach. Organizatorem była marka Bosch i Fit&Easy oraz Borges. Wszystko przygotowane na najwyższym poziomie z użyciem wysokiej jakości sprzętu i produktów pod okiem wykwalifikowanego kucharza Konrada Birka. Miejsce warsztatów to Centrum Domowych Inspiracji w Warszawie. Przyznaję, że nazwa jest adekwatna do tego jak to miejsce działa, dosłownie inspiruje do aranżowania i gotowania w kuchni.





Oto co przygotowaliśmy:

Krewetki królewskie w pikantnym sosie z mango podane z sałatką z melona i świeżej mięty - słodko-pikantna, podbiła moje podniebienie


Składniki dla 4 osób:
  • 500g krewetek zamarynowanych w oliwie, czosnku i pieprzu cytrynowym
  • 1 melon gallo
  • 1 ogórek
  • opakowanie mieszanki sałat
  • świeża mięta
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • 100g kiełków słonecznika i soi
  • łyżka prażonego sezamu
Sos:
  • 1 dojrzałe mango
  • sok z cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka posiekanego imbiru
  • 1/2 łyżeczka pasty sambal olek
  • 1 pęczek świeżej kolendry
Przygotowanie:

Krewetki obsmażyć na złoty kolor, posolić, ostudzić. Składniki sosu zmiksować w blenderze i doprawić do smaku. Melona i ogórka obrać, usunąć pestki i pokroić w cienkie paseczki, połączyć z sałatami, miętą, olejem sezamowym, kiełkami i krewetkami. Całość przed podaniem polać sosem i posypać sezamem.


Sałatka ze szparagów z wędzonym kurczakiem i świeżymi truskawkami - smaczna, ale wg mnie byłaby niebiańska gdyby dodać octu balsamicznego i zamiast wędzonego kurczaka (przytłumił pozostałe smaki) dodać coś łagodniejszego np. mozzarellę, parowanego dorsza, tofu czy grillowany filet drobiowy 


Składniki dla 4 osób:
  • pęczek białych i zielonych szparagów
  • 12 truskawek
  • mieszanka sałat
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • 1/2 ogórka bez pestek
  • 8 gotowanych przepiórczych jaj
  • 1 wędzona pierś z kurczaka (polecam jednak grillowaną/ parowaną)
Sos:
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka musztardy francuskiej
  • 2 dymki ze szczypiorkiem
  • ząbek czosnku
  • 50 ml bulionu warzywnego
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz, 
  • wg mnie powinien być jeszcze ocet balsamiczny
Przygotowanie:

Szparagi białe (obrać) i zielone ugotować osobno w wodzie z odrobiną cukru. Sałaty wymieszać ze szparagami, ogórkiem, cząstkami truskawek i pomidorków oraz pokrojonym w paski kurczakiem. Wszystkie składniki sosu zmiksować w blenderze, doprawić do smaku i polać sałatkę, udekorować jajkami przepiórczymi.


Sałatka z filetowanych pomarańczy, grejpfrutów i avocado z imbirową piersią kurczaka - poezja 
smaku 


Składniki dla 4 osób:
  • 400g piersi z kurczaka zamarynowane w pieprzu cytrynowym, imbirze, chilli i utartej w moździeżu kolendrze
  • 2 pomarańcze i 2 grejpfruty wyfiletowane
  • avocado pokrojone w cząstki
  • mieszanka sałat
  • 100g sera pleśniowego pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżki siekanych suszonych pomidorów
  • łyżka prażonych pestek dyni
Sos:
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z filetowania owoców
  • łyżka miodu
  • świeża mięta
Przygotowanie:

W blenderze zmiksować oliwę z sokiem, miodem i miętą. Mięso usmażyć na złoty kolor i pokroić w cienkie plastry. Na talerzu układać sałaty, owoce, kurczaka, sos, ser, pomidory i pestki dyni. Całość skropić sosem.


Sałatka z mozzarellą, pomidorami i sosem ze świeżej bazylii 


Składniki dla 4 osób:
  • 200g mozzarelli w kulkach
  • 200g pomidorków koktajlowych
  • mieszanka sałat
  • 4 zamarynowane, upieczone i pokrojone w plastry piersi kurczaka
  • 50g kiełków słonecznika
  • 2 łyżki prażonych pestek słonecznika
  • 1 łyżka marynowanych kaparów
Sos:
  • 100 ml oliwy
  • pęczek bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka prażonych orzeszków pini
  • łyżka tartego parmezanu
  • sól do smaku
Przygotowanie:

Pesto zmiksować w blenderze. Pozostałe składniki wymieszać i połączyć z sosem przed podaniem. Podawać z grzankami czosnkowymi. 


Chrupiące grzanki z kremowym serkiem wiejskim i warzywami 


Składniki dla 4 osób:
  • 4 kromki pumpernikla
  • opakowanie serka wiejskiego - bez śmietanki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pęczek szczypiorku
  • mieszanka sałat
  • sól, pieprz
  • pęczek rzodkiewek w talarki
  • ogórek wydrążony w plasterkach
  • 2 pomidory bez gniazd nasiennych
Przygotowanie:

Chleb kroimy w trójkąty. Serek, szczypiorek, sól i pieprz miksujemy i dodajemy rzodkiewki oraz ogórek z których należy wcześniej zlać nadmiar soku. Pomidory bez skórki i gniazd miksujemy z oliwą, doprawiamy. Na pieczywie układamy sałatę, serek i pastę pomidorową.


Marynowany w soku z cytryny łosoś ze świeżym ogórkiem i sosem z pieczonej papryki - pyszne, ale jako dietetyk zamieniłabym ogórek na cukinię ze względu na ochronę witaminy C zawartej w kremie paprykowym 


Składniki dla 4 osób:
  • 400 g świeżego łososia ze skórą
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 2 obrane i posiekane szalotki
  • gałązka siekanego koperku
  • łyżka musztardy gruboziarnistej
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
  • obrany z nasion i siekany w w kostkę ogórek
  •  sól, pieprz
  • mieszanka sałat
Sos:
  • 2 pieczone czerwone papryki
  • 2 łyżki oliwy
  • słodka papryka mielona, kmin rzymski, sól
Przygotowanie:

Składniki sosu zmiksować w blenderze. Łososia, umyć, osuszyć, usunąć ewentualne ości i pokroić w kosteczkę, zamarynować w soku z cytryny, szalotce, koperku, musztardzie, czosnku i przyprawach. Odstawić do lodówki na > 3 h co jakiś czas mieszając. Rybę połączyć z ogórkiem, podawać na grzankach lub racuszkach z mąki gryczanej polane sosem paprykowym. 


Hiszpański chłodnik z pomidorów - obłędny 


Składniki dla 4 osób:
  • 6 bardzo dojrzałych pomidorów
  • 2 szalotki w kostkę
  • zielona papryka w kostkę
  • ogórek bez nasion w kostkę
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml oliwy
  • świeża bazylia
  • kilka zielonych oliwek
  • sól, pieprz, kumin
Przygotowanie:

Pomidory sparzyć, obrać, dodać 1/2 pozostałych warzyw, przyprawy, czosnek i pod koniec oliwę, wszystko zmiksować. Pozostałe warzywa wymieszać z oliwkami i podawać na wierzchu chłodnika.


Koktajl ananasowy z sokiem pomarańczowym i miodem 


Składniki dla 4 osób:
  • 1/2 świeżego obranego ananasa
  • 1 l świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka marynowanego imbiru
  • świeża mięta
Przygotowanie:

Wszystkie składniki zmiksować blenderem, schłodzić, podawać z cząstkami pomarańczy. Można dodać kulkę lodów waniliowych lub lodu. 

Poza tym była kawa, wino i bezalkoholowe koktajle. Na koniec otrzymaliśmy upominki i najedzeni w miłej atmosferze pożegnaliśmy się licząc na kolejne tak owocne spotkanie.




Gotowanie bazowało na wykorzystaniu świeżych sezonowych produktów, stworzeniu lekkich, zdrowych i pysznych potraw pasujących do aury i pokazujących że nawet na diecie można cieszyć się pysznościami, wystarczy tylko trochę inwencji, mały spacer na pobliski targ i wrzucenie do koszyka tego, co aktualnie gości na ladach sprzedawców. Poza daniami przygotowywanymi wg przepisów powstała również sałatka "improwizacja" której nawet nie potrafię dokładnie przytoczyć składu, ale była równie pyszna jak reszta i pokazała, że z resztek można zrobić fajną potrawę. Pamiętajmy że kuchnia to zabawa!

3 komentarze:

  1. O, ile fantastycznych dań!
    Mam nadzieję, że ta obłędna zupka wypłynie tu z przepisem ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne inspirujące połączenia, świetna relacja, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. chłodnik z pomidorów wygląda świetnie!

    OdpowiedzUsuń