Ciasto na średnią blaszkę:
- szklanka mąki pełnoziarnistej (u mnie orkiszowa)
- 1/2 szklanki białej mąki 550
- 1/2 szklanki cukru brązowego nierafinowanego
- 2 łyżki melasy
- szklanka puree z buraków (tarte buraczki)
- 1/4 szklanki gotowanej czerwonej fasoli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 kopiaste łyżki kakao
- 1 jajko (weganie - mielone siemię lniane/ mąka sojowa - 2/3 łyżki)
- łyżka oleju (u mnie rzepakowy)
- 100 g truskawek w cząstkach
Przygotowanie:
Najpierw mieszamy osobno wszystkie suche i mokre składniki (fasolę i buraczki należy zmiksować blenderem, buraczki mogą być pieczone lub gotowane). Przelewamy płyny do mąki i dokładnie mieszamy, dodajemy pokrojone truskawki. Wylewamy na wysmarowaną formę i pieczemy 45- 50 min w 180C.
Najpierw mieszamy osobno wszystkie suche i mokre składniki (fasolę i buraczki należy zmiksować blenderem, buraczki mogą być pieczone lub gotowane). Przelewamy płyny do mąki i dokładnie mieszamy, dodajemy pokrojone truskawki. Wylewamy na wysmarowaną formę i pieczemy 45- 50 min w 180C.
Czekoladowa dekoracja
- śmietanka kremówka 50ml
- czekolada 70% kakao
- truskawki
- płatki migdałów
Wartość odżywcza porcji: 150 kcal (całe ciasto 1500 kcal)
Białko: 4g
Tłuszcz: 2g
Cholesterol: 21mg
Węglowodany: 29g
Błonnik:4g
omnomnom :) taka czekoladowa bomba ma tak mało kalorii? nie wierzę :) będę musiała wypróbować na sobie, sprawdzimy czy nie pójdzie w boczki :P
OdpowiedzUsuńPrzepis na torcik czekoladowy z buraków widziałam już jakiś czas temu w TVN Style - nie byłam przekonana, ale jest pyszne. Polecam również ciasto marchewkowe.
OdpowiedzUsuń150 kcal porcja czyli 1/10 całego ciasta po upieczeniu:)
OdpowiedzUsuńMmm, coś wspaniałego :) I można jeść niemal bez wyrzutów sumienia :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! :))
OdpowiedzUsuńo matko, jak mi ślinka cieknie! Masakra, nie mogę wieczorami oglądać takich pyszności, bo od razu głodnieję:P, Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń