niedziela, 9 czerwca 2013

Truskawka w czekoladzie - torcik


Ciasto na średnią blaszkę:
    • szklanka mąki pełnoziarnistej (u mnie orkiszowa)
    • 1/2 szklanki białej mąki 550
    • 1/2 szklanki cukru brązowego nierafinowanego
    • 2 łyżki melasy
    • szklanka puree z buraków (tarte buraczki)
    • 1/4 szklanki gotowanej czerwonej fasoli
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 4 kopiaste łyżki kakao
    • 1 jajko (weganie - mielone siemię lniane/ mąka sojowa - 2/3 łyżki)
    • łyżka oleju (u mnie rzepakowy)
    • 100 g truskawek w cząstkach
Przygotowanie:

Najpierw mieszamy osobno wszystkie suche i mokre składniki (fasolę i buraczki należy zmiksować blenderem, buraczki mogą być pieczone lub gotowane). Przelewamy płyny do mąki i dokładnie mieszamy, dodajemy pokrojone truskawki. Wylewamy na wysmarowaną formę i pieczemy 45- 50 min w 180C. 

Czekoladowa dekoracja
  • śmietanka kremówka 50ml
  • czekolada 70% kakao
  • truskawki
  • płatki migdałów
Czekoladę rozpuszczamy z czekoladą w kąpieli wodnej, dekorujemy.

Wartość odżywcza porcji: 150 kcal (całe ciasto 1500 kcal)
Białko: 4g
Tłuszcz: 2g 
Cholesterol: 21mg
Węglowodany: 29g
Błonnik:4g


6 komentarzy:

  1. omnomnom :) taka czekoladowa bomba ma tak mało kalorii? nie wierzę :) będę musiała wypróbować na sobie, sprawdzimy czy nie pójdzie w boczki :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis na torcik czekoladowy z buraków widziałam już jakiś czas temu w TVN Style - nie byłam przekonana, ale jest pyszne. Polecam również ciasto marchewkowe.

    OdpowiedzUsuń
  3. 150 kcal porcja czyli 1/10 całego ciasta po upieczeniu:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, coś wspaniałego :) I można jeść niemal bez wyrzutów sumienia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. o matko, jak mi ślinka cieknie! Masakra, nie mogę wieczorami oglądać takich pyszności, bo od razu głodnieję:P, Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń