Chcąc wziąć udział w konkursie "Rezydencje dla artystów gotujących" długo zastanawiałam się na co by tu się zdecydować, miałam milion pomysłów, ale wszystkie nie są możliwe do zrealizowania. Skupiłam się na prostocie, smaku, lokalnych i sezonowych czyli czerwcowo-lipcowych produktach. Ważne też dla mnie było to, by dania były zdrowe, kolorowe i w miarę łatwe do przyrządzenia oraz mieściły się w budżecie 5-25 zł.
Pierwsza potrawa to starter do lunchu. Bardzo prosty, zdrowy i pyszny chłodnik z wiejskim jajkiem, świetny na ciepłe dni.
Botwinkowe niebo z jajem
Składniki na porcję:
·
Szklanka kefiru
·
½ pęczka botwinki
·
½ ząbka czosnku
·
½ marchewki, pietruszki
·
1 mała dymka ze szczypiorkiem
·
Łyżka oleju rzepakowego
·
1 jajko wolnowybiegowe - można pominąć
·
Sól, pieprz, pietruszka nać
Przygotowanie:
Na oliwie szklimy czosnek, cebulkę, po 2-3 min dodajemy
botwinkę i marchewkę. Dusimy do
miękkości podlewając ½ szklanki wody. Zdejmujemy z ognia, gdy będzie letnie, ½
zupy miksujemy, dodajemy kefir, łączymy wszystko i posypujemy posiekanymi
ziołami wcześniej doprawiając i
wkładając gotowane przekrojone jajko.
Wartość odżywcza porcji 132 kcal
Białko 9,8g
Tłuszcz 4,4g
Cholesterol 40 mg
Węglowodany 13,4g
Błonnik 3g
Na ( bez dodawania soli): 170mg
K 448mg
P 196mgFe 3,6mg
Kolejne danie jest ciekawe, bardzo smaczne i dedykuję je szczególnie "mięsożercom" aby przekonali się że nie zawsze posiłek musi być mięsny, a kotlety warzywne są bardzo odżywcze i sycące. Łasuchom polecam podanie potrawy na porcji gotowanej kaszy jaglanej z odrobiną lubczyku lub na bulionie warzywnym bądź mięsnym. Potrawa ma tę zaletę że świetnie smakuje na ciepło i zimno. Jest atrakcyjna wizualnie i pozwala przemycić więcej warzyw do menu ich przeciwników, w tym dzieci.
Zdjęcie dodam wkrótce:)
Tłuszcz 4,4g
Cholesterol 40 mg
Węglowodany 13,4g
Błonnik 3g
Na ( bez dodawania soli): 170mg
K 448mg
P 196mgFe 3,6mg
Kolejne danie jest ciekawe, bardzo smaczne i dedykuję je szczególnie "mięsożercom" aby przekonali się że nie zawsze posiłek musi być mięsny, a kotlety warzywne są bardzo odżywcze i sycące. Łasuchom polecam podanie potrawy na porcji gotowanej kaszy jaglanej z odrobiną lubczyku lub na bulionie warzywnym bądź mięsnym. Potrawa ma tę zaletę że świetnie smakuje na ciepło i zimno. Jest atrakcyjna wizualnie i pozwala przemycić więcej warzyw do menu ich przeciwników, w tym dzieci.
Zdjęcie dodam wkrótce:)
Zielone kotleciki z
serem w sezamie na cukiniowym polu z pieczonymi pomidorami i czosnkiem
Składniki na 2 porcje:
·
1 szklanka gotowanego bobu
·
1 szklanka gotowanego groszku
·
1 jajko
wolnowybiegowe
·
2 Łyżki otrąb owsianych
·
Łyżka mielonego słonecznika
· kumin
·
2 średnie cukinie
·
Sezam
·
4-6 małych pomidorków
·
Bazylia
·
Ocet balsamiczny
·
Olej rzepakowy
·
Ser podpuszczkowy dojrzewający (regionalny np.
Kreuzer / Ser liliput wielkopolski) ok 30-40g
·
Sól, pieprz,
·
czosnek
Przygotowanie:
Kotleciki: Bób i groszek gotujemy do miękkości, miksujemy,
następnie łączymy z jajkiem, otrębami, i startym serem, doprawiamy solą,
pieprzem, octem balsamicznym, kuminem. Formujemy kotleciki, obtaczamy w
sezamie układamy na natłuszczonej blasze/ papierze do pieczenia i pieczemy 10
min w 200C.
Warzywa: Cukinię kroimy w cienkie plastry, pomidory myjemy
wszystko nacieramy oliwą (również główkę czosnku) i bazylią, układamy w natłuszczonej formie
pieczemy ok 20 min w 200 C
Sos: Łączymy oliwę, ocet balsamiczny, bazylię, rozgniecioną ½
czosneku i wytopiony sok z pieczonych
warzyw, doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli soku jest mało należy zdeglasować blaszkę ( Deglasowanie to sposób zachowywania smaków spod smażenia/ pieczenia, polegający na wylaniu białego wina lub bulionu, czy innego płynu na rozgrzaną powierzchnię, a następnie dodaniu tak powstałego płynu do danej potrawy - tutaj do sosu).
Podajemy uformowaną w koszyczek cukinię z pomidorkami i na
nich kotleciki polane wokół sosem i posypane prażonym sezamem.
Uwielbiam Twoje przepisy, bo zawsze znajduję coś dla siebie :D
OdpowiedzUsuń