Frittata szpinakowa
Uwielbiam omlety za ich łatwość w przygotowaniu i czas "tworzenia". Poza tym można je zrobić na milion sposobów, a przy tym stanowią pełnowartościowy, zbilansowany posiłek.
Dzisiaj propozycja ze szpinakiem i kiełkami. Jeśli chodzi o szpinak to nie wyobrażam go sobie bez czosnku i choć muszę się przyznać, że rzadko dodaję go do różnych potraw, często z obawy przed "zepsuciem" efektu smakowego to w tym połączeniu zawsze się sprawdza. A wy znacie jakieś połączenia bez których nie wyobrażacie sobie niektórych dań? U mnie to oczywiste połączenie bazylii i pomidorów, wanilii i owoców (jabłka, gruszki, truskawki), kuminu oraz curry z warzywami i mięsami oraz tofu, czy koperku z ziemniakami oraz rybami.
Składniki na porcję:
- 2 jajka wolnowybiegowe
- 4 łyżki mleka
- 1,5 łyżki mąki razowej
- 1 łyżka otrąb
- 2 spore garście świeżego szpinaku
- 1/4 opakowania mieszanki kiełków na patelnię
- 2 łyżeczki serka ziarnistego
- 1/2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- nać pietruszki
- sól, pieprz
- łyżeczka oliwy
- 2 ząbki czosnku
Na patelnię z oliwą wrzucamy posiekany czosnek, smażymy 1 min i dodajemy umyty szpinak z kiełkami. Dusimy 3 min pod przykryciem. Jajka lekko ubijamy, dodajemy pietruszkę, mleko, mąkę i doprawiamy. Masę wylewamy na szpinak i smażymy pod przykryciem na małym ogniu ok 5 min. Podajemy przybrane serkiem, przecierem i pietruszką.
Wartość odżywcza 283 kcal
Białko 22 g
Białko 22 g
Tłuszcz 13g
Cholesterol 282 mg
Węglowodany 21g
Błonnik 9gNa 173mg
K 726mg
P 360mg
Mg 135mg
Ca 242mg
Fe 8,5 mg
Sałatka z serem z pieczonych warzyw z tymiankiem sałatą i szpinakiem.
Składniki na 2
porcje:
·
Mieszanka sałat, pomidorki, rzodkiewka,
·
Świeży młody szpinak
·
Młoda marchewka i ząbki czosnku
·
Olej rzepakowy
·
Ocet balsamiczny
·
Tymianek
· +/- Ser kozi
ok 20g / Ser liliput wielkopolski lub świeża wędzona ryba ok 50g (w zależności od
dostępności np. jesiotr lub sum
– bezpieczny ze względu na brak ości ) / dla wegetarian jajko lub bób
bądź groszek http://www.wedzarniatradycyjna.pl/index.html
· +/- Kiełki
·
Sól, pieprz
·
Szczypiorek, jogurt nauralny
Przygotowanie:
Marchew, kroimy w paski, nacieramy oliwą i tymiankiem (+ ząbki czosnku), pieczemy w 200C aż będzie miękka ale jędrna i
lekko chrupiąca. Na talerz wykładamy sałatę, szpinak, kawałki ryby bez ości lub sera upieczone kawałki marchewki i cząstki reszty warzyw oraz kiełki. Posypujemy szczypiorkiem i polewamy
sosem (sok z warzyw pieczonych – można zdeglasować blachę odrobiną wody, oliwy
i octu balsamicznego + tymianek, sól pieprz, oliwa, ocet balsamiczny i jogurt naturalny).
Najlepsze połączenie to jabłko i cynamon oraz banan i czekolada. Ale to oczywiście mało obiadowe połączenia :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szpinak, więc muszę wypróbować w formie takiego omlecika :)
ta frittata jest genialna , ja kocham szpinak ;)
OdpowiedzUsuń