niedziela, 9 czerwca 2013

Sałatka i frittata

Frittata szpinakowa


Uwielbiam omlety za ich łatwość w przygotowaniu i czas "tworzenia". Poza tym można je zrobić na milion sposobów, a przy tym stanowią pełnowartościowy, zbilansowany posiłek. 
Dzisiaj propozycja ze szpinakiem i kiełkami. Jeśli chodzi o szpinak to nie wyobrażam go sobie bez czosnku i choć muszę się przyznać, że rzadko dodaję go do różnych potraw, często z obawy przed "zepsuciem" efektu smakowego to w tym połączeniu zawsze się sprawdza. A wy znacie jakieś połączenia bez których nie wyobrażacie sobie niektórych dań? U mnie to oczywiste połączenie bazylii i pomidorów, wanilii i owoców (jabłka, gruszki, truskawki), kuminu oraz curry z warzywami i mięsami oraz tofu, czy koperku z ziemniakami oraz rybami.

Składniki na porcję:
  • 2 jajka  wolnowybiegowe
  • 4 łyżki mleka
  • 1,5 łyżki mąki razowej
  • 1 łyżka otrąb
  • 2 spore garście świeżego szpinaku
  • 1/4 opakowania mieszanki kiełków na patelnię
  • 2 łyżeczki serka ziarnistego
  • 1/2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • nać pietruszki
  • sól, pieprz
  • łyżeczka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Na patelnię z oliwą wrzucamy posiekany czosnek, smażymy 1 min i dodajemy umyty szpinak z kiełkami. Dusimy 3 min pod przykryciem. Jajka lekko ubijamy, dodajemy pietruszkę, mleko, mąkę i doprawiamy. Masę wylewamy na szpinak i smażymy pod przykryciem na małym ogniu ok 5 min. Podajemy przybrane serkiem, przecierem i pietruszką. 





Wartość odżywcza 283 kcal
Białko 22 g
Tłuszcz 13g
Cholesterol 282 mg 
Węglowodany 21g
Błonnik 9g
Na 173mg
K 726mg
P 360mg
Mg 135mg
Ca 242mg
Fe 8,5 mg

Sałatka z serem z pieczonych warzyw z tymiankiem sałatą i szpinakiem.



Składniki na 2 porcje:
·         Mieszanka sałat, pomidorki, rzodkiewka,
·         Świeży młody szpinak
·         Młoda marchewka i ząbki czosnku
·         Olej rzepakowy
·         Ocet balsamiczny
·         Tymianek
·        +/- Ser kozi  ok 20g / Ser liliput wielkopolski lub świeża wędzona ryba ok 50g (w zależności od dostępności np. jesiotr lub sum  – bezpieczny ze względu na brak ości ) / dla wegetarian jajko lub bób bądź groszek http://www.wedzarniatradycyjna.pl/index.html
·       +/-  Kiełki
·         Sól, pieprz
·         Szczypiorek, jogurt nauralny

Przygotowanie:
Marchew,  kroimy w paski,  nacieramy oliwą i tymiankiem (+ ząbki czosnku), pieczemy w 200C aż będzie miękka ale jędrna i lekko chrupiąca. Na talerz wykładamy sałatę, szpinak, kawałki ryby bez ości lub sera upieczone kawałki marchewki i cząstki reszty warzyw oraz kiełki. Posypujemy szczypiorkiem i polewamy sosem (sok z warzyw pieczonych – można zdeglasować blachę odrobiną wody, oliwy i octu balsamicznego + tymianek, sól pieprz, oliwa, ocet balsamiczny i jogurt naturalny).

2 komentarze:

  1. Najlepsze połączenie to jabłko i cynamon oraz banan i czekolada. Ale to oczywiście mało obiadowe połączenia :)
    Uwielbiam szpinak, więc muszę wypróbować w formie takiego omlecika :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ta frittata jest genialna , ja kocham szpinak ;)

    OdpowiedzUsuń