Danie godne polecenia ponieważ:
- jest lekkostrawne
- zawiera niewiele tłuszczu
- dostarcza węglowodanów złożonych i pełnowartościowego białka
- nadaje się jako dodatek do dań słodkich/ słonych
- może stanowić samodzielne danie (np. z owocami, konfiturami, musem owocowym, sosem na bazie twarożków, mięsa, sera, grzybowym)
- dostarcza witamin z grupy B, wapnia
Składniki:
- drożdże instant - łyżeczka
- cukier waniliowy - łyżeczka (własnej roboty)
- mąka razowa (u mnie Lubella) - szklanka
- mąka krupczatka - szklanka
- mleko - 3/4 szklanki
- 2 jajka M
- szczypta soli
Wykonanie:
Przygotowywałam ciasto w speedcooku. Możecie to zrobić ręcznie. Ja podgrzałam w urządzeniu mleko do 30C. Dodałam drożdże, cukier i zmieszałam. Wsypałam resztę składników, wyrabiałam ciasto przez 3 min na obrotach 10C. Zostawiłam w naczyniu do wyrośnięcia w temp 30C. Wyjęłam i uformowałam bułeczki, które jeszcze rosły pod ściereczką jakieś 30 min. Gotowałam na parze w Speedcooku ok 6 min. Długość zależy od wielkości bułeczek.
Dodatki:
Podałam z musem z mrożonych truskawek. Truskawki lekko rozmrożone zmiksowałam również w speedcooku z domowym cukrem waniliowym i domowym ekstraktem waniliowym.
Ocena urządzenia: w tym przepisie na bdb-
też je uwielbiam;) są pyszne;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam! To smak mojego dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam je ;d
OdpowiedzUsuń