wtorek, 2 kwietnia 2013

Pyzy / kluski drożdżowe na parze/ Parzaki

Kiedy dostałam Speedcooka do testowania pierwszą rzeczą jaką postanowiłam zrobić były pyzy drożdżowe. Smak dzieciństwa! Uwielbiam je i niestety jadam bardzo rzadko. Być może jest to również powód tego, że tak mi smakują kiedy mam okazję je jeść.
Danie godne polecenia ponieważ:

  • jest lekkostrawne
  • zawiera niewiele tłuszczu
  • dostarcza węglowodanów złożonych i pełnowartościowego białka
  • nadaje się jako dodatek do dań słodkich/ słonych
  • może stanowić samodzielne danie (np. z owocami, konfiturami, musem owocowym, sosem na bazie twarożków, mięsa, sera, grzybowym)
  • dostarcza witamin z grupy B, wapnia


Składniki:

  • drożdże instant - łyżeczka
  • cukier waniliowy - łyżeczka (własnej roboty)
  • mąka razowa (u mnie Lubella)  - szklanka
  • mąka krupczatka  - szklanka
  • mleko - 3/4 szklanki
  • 2 jajka M
  • szczypta soli
Wykonanie:
Przygotowywałam ciasto w speedcooku. Możecie to zrobić ręcznie. Ja podgrzałam w urządzeniu mleko do 30C. Dodałam drożdże, cukier i zmieszałam. Wsypałam  resztę składników, wyrabiałam ciasto przez 3 min na obrotach 10C. Zostawiłam w naczyniu do wyrośnięcia w temp 30C. Wyjęłam i uformowałam bułeczki, które jeszcze rosły pod ściereczką jakieś 30 min. Gotowałam na parze w Speedcooku ok 6 min. Długość zależy od wielkości bułeczek.

Dodatki:
Podałam z musem z mrożonych truskawek. Truskawki lekko rozmrożone zmiksowałam również w speedcooku z domowym cukrem waniliowym i domowym ekstraktem waniliowym.

Ocena urządzenia: w tym przepisie na bdb-

3 komentarze: