Pisałam, że nawiązałam współpracę z firmą Speedcook i
otrzymałam do testowania ich urządzenie. Uprzedzając Wasze komentarze i pytania: nie
wiązało się to z żadnym wynagrodzeniem finansowym. Moja ocena urządzenia w
ogólnym zarysie to bdb-. Jednak przejdźmy do szczegółów.
Sama używałam urządzenia do kilku celów:
1.
gotowania 5
2.
miksowania 4+
3.
podgrzewania 5
4.
gotowania na parze 5+
5.
ubijania/ wyrabiania ciast 4
Jeśli chodzi o gotowanie, to jest to świetna opcja, ponieważ
można ustawić czas, jednocześnie mieszać i mieć pewność że nic się nie
przypali. Dlatego jeśli przygotowujecie dużo zup, szczególnie kremów to mogę z
czystym sumieniem polecić do tego celu to urządzenie. Nie poleciłabym do
gotowania makaronu, ryżu czy kasz. W tym lepiej sprawdza się wg mnie tradycyjny
garnek, chociaż próbowałam i zdawało to egzamin, ale wolę tradycyjną metodę.
Miksowanie: speedcook ma potężną moc i zmieli wszystko,
jedyny minus to konieczność trzymania urządzenia przy wysokich obrotach i
użycia większej ilości składników jeśli zależy nam na dokładnym zmieleniu całej
potrawy. Ostrza są nieco wyżej i muszą mieś odpowiednią ilość składników by móc
spełnić dobrze swoją rolę.
Podgrzewanie to świetna opcja dla mam maluchów i osób
mieszkających w akademikach jak ja gdzie kuchnia bywa zajęta a my jesteśmy
głodni i chętnie podgrzalibyśmy sobie np. zupę. Mamy mogą podgrzać potrawę a
nawet mleko do wybranej temp mając pewność że jej nie przekroczą. Kontrolowanie
temp. umożliwia też stosowanie namiastki metody sou vide w domowych warunkach.
Jeśli chodzi o gotowanie na parze to po prostu urządzenie
sprawdza się tu świetnie i tyle.
Ubijanie to dla mnie największy minus. Przygotowywałam biszkopt
i postanowiłam że ubiję jajka w speedcooku i nieco się zawiodłam. Być może ubijałam
je zbyt krótko, ale piana nie była zadowalająca i musiałam użyć tradycyjnego miksera. Jednak przygotowywanie ciasta które nie
wymaga takiej piany było świetne, żadnych grudek. Robiłam w ten sposób
naleśniki, omlety, ciasto na pyzy drożdżowe, ptysie, czy kluski. Dużą zaletą w
przygotowywaniu ciast jest również kontrolowanie temp. niezwykle istotne np. dla
drożdżówek.
Techniczne speedcook łatwo utrzymać w czystości a elementy
są mocne, solidnie wykonane i całe urządzenie jest bardzo bezpieczne. Nie można
go uruchomić bez zamknięcia pokrywy czy bez wypełnienia.
Ogólna ocena jest bardzo pozytywna i chętnie stałabym się
posiadaczką Speedcooka głównie ze względu na wygodę. Jednak cena jest dla mnie
zbyt wysoka i to główny minus urządzenia.
Plusem jest również ciekawy wygląd i stosunkowo niewielkie gabaryty
przez co zmieści się swobodnie w małej kuchni.
Komu bym poleciła? Zabieganym mamom maluchów, osobom
zapracowanym, chcącym zaoszczędzić czas i posiadającym niewiele sprzętu i niewielką
kuchnię. Rano można wrzucić wszystkie składniki, ustawić parametry i czas,
robot wykona pracę podczas gdy my zjemy śniadanie. Po powrocie z pracy tylko
podgrzejemy gotową potrawę. Również
dobra propozycja dla starszych osób, ponieważ nie jest skomplikowane w obsłudze,
bezpieczne a umożliwia wykonanie często niemożliwego dla starszej osoby
siekania, wyrabiania ciasta czy długiego mieszania przy garnkach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz