Naleśniki razowe:
- 2 szklanki mąki razowej
- 2 jajka
- szczypta soli
- szklanka mleka
- woda (do uzyskania pożądanej
gęstości ciasta)
- łyżeczka oliwy
Przygotowanie:
Ciasto
przygotowywałam w Speedcooku. Wszystkie składniki wrzuciłam i miksowałam ok 2
min. Możecie je oczywiście zrobić ręcznie, co będzie nieco bardziej
pracochłonne.
Naleśniki
smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron bez dodatku tłuszczu.
Pozostałe składniki
u mnie:
- czerwona papryka
- czerwona cebula
- cukinia
- czosnek
- filet z kurczaka
- mozzarella
- bazylia
- przecier pomidorowy
- marchew
- świeży rozmaryn
- słodka papryka w proszku,
kumin, kolendra, cząber
- sól
- oliwa
Warzywa i
mięso myjemy, kroimy, nacieramy oliwą, przyprawami i pieczemy ok 30 min w 200C.
Jedną paprykę po upieczeniu miksujemy (ja zrobiłam to w speedcooku) z przecierem
pomidorowym (nie koncentratem), pieczonym czosnkiem, bazylią i solą.
W naczyniu układamy
warstwowo naleśniki/ nadzienie z sosem z papryki. Na wierzchu kładziemy
mozzarellę i zapiekamy ok 10 min.
Pychotka !
OdpowiedzUsuńoch ale mi się ten przepis podoba! chyba od razu wypróbuje :)
OdpowiedzUsuń