Składniki:
- czerwona soczewica - 1/2 szklanki suchej
- brązowy ryż - 1/2 szklanki suchego
- puszka mleka kokosowego
- marchew
- pietruszka
- 1 cm świeżego imbiru
- świeża i suszona kolendra
- sok z 1/2 limonki
- sól
- pieprz
- kumin
- cebula czosnkowa
- czosnek
- woda
- łyżka oleju lnianego - dodaję na koniec/ oliwa jeśli przygotowujecie zupę tradycyjnie
Przygotowanie:
Swoją zupę przygotowałam w Speedcooku. Wszystkie składniki (niektóre pokrojone) po prostu wrzuciłam do urządzenia (najpierw ryż z wodą i mlekiem, po 15 min resztę), ustawiłam na gotowanie z mieszaniem na 1L i po 40 min zupa była gotowa. Wam polecam swoją starą metodę. Cebulkę zeszklić z czosnkiem i imbirem oraz przyprawami. W garnku wstawić ryż na wodzie i mleku kokosowym. Po 15 min. dodać soczewicę i resztę składników. Gotować do miękkości. Można dorzucić również filet z kurczaka lub dorsza. Świetnie pasuje tu także kukurydza, czy cukinia.
takiej wersji jeszcze nie jadłam, ciekawe jak smakuje z tym mlekiem kokosowym...
OdpowiedzUsuń