Składniki na ciasto (12 średnich pierogów):
szklanka mąki razowej (mieszana pszenna, żytnia, orkiszowa) 100-125 ml letniej wodyFarsz:
Suszone pomidory (12 sztuk), bakłażan, cukinia, bazylia, czerwona papryka, czosnek, mozzarella, sól, pieprz.
Warzywa pieczemy pokrojone w kostkę w piekarniku nagrzanym na 200C ok 15 - 20 min. Pozostałe składniki drobno kroimy. Ostudzone warzywa rozdrabniamy i łączymy z pomidorami i serem oraz bazylią.
Dodatki
Jogurt naturalny +/- zioła i czosnek
Przygotowanie:
Ciasto zagniatamy i dodajemy tyle wody by było plastyczne. Ilość zależy od gruboziarnistości i rodzaju mąki.
Z ciasta formujemy walec, kroimy na 1,5 cm kawałki, wałkujemy i nadziewamy. Gotujemy ok 6-7 min od wypłynięcia.
Wartość odżywcza 6 pierogów : 320 kcal
Białko: 15g
Tłuszcze 10g
Węglowodany 43g
Błonnik: 11g
Tłuszcze 10g
Węglowodany 43g
Błonnik: 11g
Pieczona fasolka
Pieczona fasolka
- opakowanie mrożonki: fasolka szparagowa żółta, zielona, płaska i marchew
- olej rzepakowy - łyżka
- sól,
- sos balsamiczny - łyżeczka
- syrop klonowy - łyżeczka
Wszystkie składniki mieszamy, układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy ok 30 min w 200C, ostatnie 5 min bez przykrycia na wysokiej półce.
Rewelacja, zdrowo i pysznie.
OdpowiedzUsuńgenialny przepis! ;)
OdpowiedzUsuńLiebsterBlog- nominuję Cię , więcej u mnie na blogu, zapraszam i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń