sobota, 24 listopada 2012

Razowe pierogi + pieczona fasolka

Same zdrowe i smaczne składniki, które można uznać za lepsze od tradycyjnych pierogów zamienniki.


Składniki na ciasto (12 średnich pierogów):
szklanka mąki razowej (mieszana pszenna, żytnia, orkiszowa) 100-125 ml letniej wody

Farsz:
Suszone pomidory (12 sztuk), bakłażan, cukinia, bazylia, czerwona papryka, czosnek, mozzarella, sól, pieprz.
Warzywa pieczemy pokrojone w kostkę w piekarniku nagrzanym na 200C ok 15 - 20 min. Pozostałe składniki drobno kroimy. Ostudzone warzywa rozdrabniamy i łączymy z pomidorami i serem oraz bazylią.

Dodatki
Jogurt naturalny +/- zioła i czosnek

Przygotowanie:
Ciasto zagniatamy i dodajemy tyle wody by było plastyczne. Ilość zależy od gruboziarnistości i rodzaju mąki.
Z ciasta formujemy walec, kroimy na 1,5 cm kawałki, wałkujemy i nadziewamy. Gotujemy ok 6-7 min od wypłynięcia.


Wartość odżywcza 6 pierogów : 320 kcal
Białko: 15g
Tłuszcze 10g 
Węglowodany 43g
Błonnik: 11g

Pieczona fasolka


Pieczona fasolka
  • opakowanie mrożonki: fasolka szparagowa żółta, zielona, płaska i marchew
  • olej rzepakowy - łyżka
  • sól, 
  • sos balsamiczny - łyżeczka
  • syrop klonowy - łyżeczka
Wszystkie składniki mieszamy, układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy ok 30 min w 200C, ostatnie 5 min bez przykrycia na wysokiej półce.

3 komentarze: