poniedziałek, 5 listopada 2012

Odporni ze smakiem!

Często szafujemy słowem odporność. Czy jednak zdajemy sobie sprawę z tego czym rzeczywiście jest i co na nią wpływa?   Tak więc każdy z nas posiada skomplikowany układ immunologiczny, którego zadaniem jest ochrona organizmu przed patogenami (wirusy, bakterie itp.) Składa się on z wielu składników. Są to komórki, substancje i bariery, między innymi:
·         Skóra i substancje bakteriobójcze produkowane przez nasz organizm (łzy, wydzielina gruczołów łojowych, kwas solny w żołądku, itp.)
·         Odpowiednie pH – jamy ustnej, okolic intymnych
·         Komórki krwi i komórki układu chłonnego - limfocyty z narządami w których dojrzewają, działają i są produkowane (grasica, szpik, węzły chłonne)
·         Odruchy – kaszlu, kichania,
·         Podwyższona temperatura
·         Prawidłowa flora jelitowa

To ogromne uproszczenie, ale możemy już dostrzec  od czego zależy to jak funkcjonuje nasza naturalna obrona przed chorobami. Zacznijmy od początku. Należy dbać o higienę osobistą, by utrzymać w dobrej kondycji skórę i zachować właściwe pH w newralgicznych miejscach naszego ciała. Higiena to również nawilżanie skóry balsamami, nie przegrzewanie jej,  ani nie wyziębianie oraz odpowiednie odżywienie od środka, czyli zapewnienie podaży wszystkich składników żywieniowych, szczególnie witamin A, C, E, z grupy B, kwasów omega3 i składników mineralnych.  



Kolejna kwestia to sprawna i wydajna odpowiedź czynna  w reakcji na istniejący patogen. Jeśli organizm jest zdolny w krótkim czasie szybko wytworzyć odpowiednią ilość przeciwciał, jest szansa na szybką i krótką walkę z infekcją. Do tego również niezbędne jest dostarczenie wszystkich witamin, mikro i makroelementów w tym szczególnie ważne są cynk, selen, żelazo, miedź,  wit. C, E, A, D.



Czym jest flora jelitowa pewnie wielu z was dobrze wie.  Jednak ważna jest nie tylko  ilość, ale i jakość. Bakterie zasiedlające nasz organizm stanowią ok 1-1,5 kg naszej masy ciała. Oto jakie wywierają działanie w naszym organizmie:
·         Metaboliczne
Rozkład i fermentacja niestrawionych resztek pokarmowych, magazynowanie energii w
formie krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (octan, propionian, maślan).  Maślan
stanowi główne źródło energii (około 70%) dla kolonocytów (dzienna produkcja SCFA
wynosi około 400 mmol), produkcja niektórych witamin z grupy B i witaminy K.
·         Troficzne
Utrzymanie ciągłości nabłonka jelitowego i zapewnienie homeostazy systemu
immunologicznego. Około 60-70% komórek układu immunologicznego znajduje się w
nabłonku jelitowym.
·         Ochronne
Ochrona przed patogenami, które dostały się do jelit. Jest wynikiem hamowania ich
rozwoju przez kwas mlekowy,  SCFA, nadtlenek wodoru, bakteriocyny i jest też wynikiem
konkurencji o składniki pokarmowe oraz miejsca zasiedlania.

 Aby utrzymać w dobrej kondycji stan flory jelitowej należy spożywać  substancje prebiotyczne takie jak rozpuszczalny błonnik, niestrawne węglowodany (inulinę, beta-glukan, oligosacharydy), peptydy, tłuszcze. Zawierają  je w min. : warzywa i niektóre owoce – pory, cykoria, czosnek, cebula, szparagi, ziemniaki, nasiona roślin strączkowych, banany, cytrusy, a także zboża (owies, jęczmień) i ich przetwory, np. płatki zbożowe, kasze, pieczywo i żywność funkcjonalna. Poza tym warto jeść żywność zawierającą żywe kultury bakterii czyli fermentowane napoje mleczne (jogurt, kefir, maślanka, ayran, itp.)


Poza powyższymi w profilaktyce i immunomodulacji stosuje się również:
·         Rozgrzewające przyprawy: chilli, curry, kurkumę, imbir
·         Miód, pyłek kwiatowy -  źródło mikroelementów, witamin
·         Olej z wątroby rekina, tran – omega 3
·         Jeżówkę , żeń-szeń, aloes – działa immunostymulująco
·         Żurawinę – wit C
·         Warzywa cebulowe, czosnek – związki siarki, prebiotyki
·         Oleje roślinne zimnotłoczone – kwasy omega 3, wit E
·         Suplementy witaminowo – mineralne, probiotyki, synbiotyki, beta-glukan

Podsumowując dietę wzmacniającą naszą naturalną odporność  należy:
·         Jadać regularnie
·         Potrawy powinny być jak najbardziej urozmaicone by dostarczyć wszystkich składników odżywczych
·         Zwiększmy spożycie warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistych, ryb
·         Unikajmy alkoholu, kawy, fast – food, nadmiaru cukru i tłuszczów zwierzęcych
·         Starajmy się spożywać więcej fermentowanych napojów mlecznych  i  produktów bogatych w prebiotyki w naturalnej postaci
Przy prawidłowej diecie nie ma konieczności stosowania żadnych suplementów. Pamiętajmy, że tabletki nie zastąpią odpowiedniego żywienia, gdyż to w pożywieniu wszystkie składniki znajdują się w odpowiednich proporcjach i w najlepiej przyswajalnej postaci oraz zawierają inne cenne składniki jak przeciwutleniacze, błonnik, sterole, itp. Nie są sztucznie zbudowaną kombinacją syntetycznych elementów.

Witam i zapraszam serdecznie do udziału w akcji pt Odporni ze smakiem!
Przed nami długie kilka miesięcy chłodu, braku słońca i częstych infekcji. Aby przezwyciężyć te niedogodne warunki możemy w naturalny sposób zadbać o swój układ immunologiczny. Akcja ma na celu zebranie przepisów zawierających potrawy korzystnie wpływające na naszą odporność, jak również wspomagające nas w walce z przeziębieniem i drobnoustrojami.


Kod należy skopiować i wstawić na swoją stronę.

1 komentarz: