sobota, 24 listopada 2012

Oleje tłoczone na zimno w praktyce

Myślę, że dzisiaj nikogo już nie trzeba przekonywać o wyższości tłuszczów roślinnych nad zwierzęcymi. Wiemy, że tłuszcz w diecie powinien pokrywać ok. 30% dziennego zapotrzebowania (u osób zdrowych)  z czego do 8% energii powinno pochodzić z kwasów nasyconych, 13% z jednonienasyconych i 9% z wielonienasyconych, przy proporcjach  C18:2 n‐6 : C18:3 n‐3 : C20:5 + C22:6 n‐3 = 7:1:1. Jednak wybierając oleje powinniśmy zwracać uwagę na kilka rzeczy:

  1. Jakość - skład kwasów tłuszczowych, czy jest tłoczony na zimno, czy rafinowany, w jakiej jest butelce i gdzie stoi na półce w sklepie (powinny to być ciemne naczynia nie narażone na ciepło i światło)
  2. Przeznaczenie - oleje do smażenia i obróbki cieplnej powinny mieć przewagę jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (oliwa, olej rzepakowy, z pestek winogron, palmowy) i nie pochodzić z tłoczenia na zimno (podczas ogrzewania wszystkie cenne składniki ulegają przemianom niekorzystnym dla naszego zdrowia). Oleje stosowane na surowo powinny być jak najmniej przetworzone i mogą zawierać więcej wielonienasyconych kawasów tłuszczowych.
  3. Smak - jeżeli chcemy dodać charakteru dresingowi czy marynacie warto używać wyrazistych olejów np. sezamowy, orzechowy, gorczycowy, oliwa, aromatyzowane oleje. Jeśli nie chcemy dodatkowego posmaku np. w ciastach świetnie sprawdzi się olej z pestek winogron czy rafinowany olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia
  4. Data ważności i produkcji - im dłuższa data tym świeższy olej, a co za tym idzie lepszej jakości.
Odrobina informacji na temat naszego polskiego i niedocenianego oleju rzepakowego: 

Produkuje się go w Polsce od 1990 roku wyłącznie z rzepaku podwójnie uszlachetnionego, zawierającego nie więcej niż  2 % kwasu erukowego w tłuszczu i nie więcej niż 25 mikromoli glukozynolanów w 1g. 
Olej rzepakowy z nasion odmian podwójnie uszlachetnionych charakteryzuje się  następującym udziałem ważniejszych kwasów tłuszczowych:
• kwas oleinowy  – 60% (obniża poziom cholesterolu)
• kwas linolowy  – 20% 
• kwas α‐linolenowy  – 10%
• kwasy nasycone  – 6%
• kwas erukowy  < 2%.
Olej rzepakowy jest najbardziej zbliżony spośród wszystkich olejów roślinnych do zalecanych proporcji kwasów tłuszczowych. 
Bardzo dużo cennych informacji na temat olejów zimnotłoczonych znajdziecie tutaj klik . Zachęcam do lektury. 
Jeżeli szukacie dobrej jakości olejów polecam http://zielonynurt.pl/

Przyznaję, że oferta jest bardzo szeroka, dodatkowy plus za właściwe opakowanie i jakość, którą mogłam sprawdzić w kuchni.
Propozycje na wykorzystanie zimnotłoczonego oleju lnianego:

Pesto pietruszkowe:
  • 3 pęczki pietruszki
  • olej lniany - 6 łyżek
  • mielone migdały - łyżeczka
  • parmezan - łyżeczka tartego
  • sól, pieprz
Pesto bazyliowe
  • 3 pęczki bazylii
  • olej lniany - 6 łyżek
  • mielone orzechy nerkowca - łyżeczka
  • parmezan - łyżeczka tartego
  • sól, pieprz
  • czosnek pieczony - 2 ząbki
Pasta twarogowa do kanapek (antycholesterolowa):
  • serek twarogowy mielony chudy 250g
  • 3 łyżki oleju lnianego
  • suszone siekane 2 pomidory
  • bazylia świeża
  • sól, pieprz
Tapenada (wszystko miksujemy - nie solimy) -świetna do mięsa, ryb, na kanapki z wędliną czy grzanki, jako nadzienie do palmierów:
  • 1/3 szklanki zielonych oliwek  bez zalewy
  • 2 łyżeczki kaparków
  • 4 łyżki oleju lnianego/ rzepakowego
  • pieprz
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • świeża bazylia
  • pieczony czosnek - 2 ząbki
  • suszone pomidory

2 komentarze:

  1. W książce Mózg incognito neurofizyk, David Eagleman Powiada, że o tym co jemy i w jakich ilościach i tak decyduje nasz mózg, identyfikując smaki i zapachy jako "smakowite" bądź nie. Więc "lubimy jeść jabłka, jajka i ziemniaki, ponieważ te produkty to zgrabne pakieciki białek i węglowodanów, woreczki złota, które możemy składać w naszym banku energii. Są przydatne, a więc uważamy je za smaczne". Tyle, że mózg czasem ma niedostępne świadomości informacje i każe nam jeść mimo braku konieczności. I tu mamy mały problem...

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie w kuchni króluje olej rzepakowy - przede wszystkim dlatego, że jest najzdrowszy, ale też dlatego, że jest tani, łatwo dostępny i bez smaku, więc uniwersalny :)

    OdpowiedzUsuń