niedziela, 10 lutego 2013

Ciasto serniko-marchewkowo-jabłkowe

Moi drodzy zaczęłam właśnie współpracę ze Speedcook. Przez miesiąc lub więcej będę testowała ich urządzenie. Przyznam, że podchodzę do każdej nowości sceptycznie, ale wizja możliwości sprawdzenia go na sobie i przedstawienia Wam rzetelnej opinii wydała mi się warta zaangażowania. Zapowiada się obiecująco, ale wszystko będę relacjonować na bieżąco przy prezentowanych przepisach i na koniec podam Wam swoje wnioski. Poza tym będę organizowała konkursy z nagrodami od Speedcook
Planuję w najbliższym czasie prezentować Wam swoją opinię odnośnie wyszukanych na pułkach sklepowych ciekawych z różnych względów produktów, zarówno tych potencjalnie zdrowych jak i niezalecanych (opiszę ich skład, powiem dla kogo są wskazane, a kto powinien ich szczególnie unikać itp). Jeżeli chcielibyście abym opisała jakiś konkretny produkt, piszcie w komentarzach, postaram się rozwiać Wasze wątpliwości.
Podam Wam listę miejsc, które polecam i/ lub nie polecam z punktu widzenia konsumenta i dietetyka. Będą to głównie kawiarnie, restauracje itp. w Poznaniu lub innych miastach w których będę miała okazję gościć. Myślę, że to będzie ciekawa lektura, gdyż postaram się przedstawić Wam pełną recenzję z wizyty, więc trzymajcie kciuki by było ich jak najwięcej. Zobaczymy na ile pozwoli mi na to studencka kieszeń.
Dzisiaj dla Was odrobina słodkości, zapach cynamonu, wanilii i świeżego ciasta, która po wejściu do domu jest rajem w pochmurny, chłodny dzień. Ten niedoskonały wizualnie wypiek poprawia humor i jednocześnie dba o nasze zdrowie dzięki zawartości sporej ilości witamin (A, C, E, z grupy B) i składników mineralnych (Mg, Zn). Im więcej dodacie orzechów, sezamu, czy innych nasion tym wyższa będzie zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych tak cennych o tej porze roku.
Ciasto serniko-marchewkowo-jabłkowe


Składniki na keksówkę:
  • 2 duże marchewki
  • 1 jabłko
  • 2 jajka
  • 200g serka homogenizowanego waniliowego
  • 4 łyżki cukru nierafinowanego brązowego
  • 100g maki orkiszowej lub pszennej
  • Dodatkowo: bakalie, sezam, cynamon, wanilia
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Sok z ½ limonki
  • Tarty świeży imbir 
Przygotowanie:

Marchewki, jabłko obrać, zetrzeć na tarce o średnich oczkach lub zmiksować ( speedcook) i wymieszać z cynamonem, wanilią, 2 łyżkami cukru oraz skropić sokiem z limonki. Piekarnik  nagrzać do temperatury 180 C. Jajka ubić z 2 łyżkami cukru. Połączyć wszystkie pozostałe suche składniki, dodać marchewkę z jabłkiem i  delikatnie wymieszać z serkiem oraz ubitymi jajkami. Masę przelać do przygotowanej formy. Powierzchnię wysypać sezamem. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na złoty kolor ok 30-40 min.

Wartość odżywcza porcji ok 1/4 ciasta:
  • 250 kcal
  • 14g Białko
  • 11g Tłuszcze: 1,5g - Nasycone 8,5g - Nienasycone
  • 23g Węglowodany : 5g Błonnik

3 komentarze:

  1. Proste i smaczne ciasto, czyli to co lubię. Cała inicjatywa zapowiada się ciekawie i z pewnością będę oczekiwał kolejnych wpisów. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wybacz Patrycja ale jako marketingowiec absolutnie nie wierzę w jakąkolwiek "rzetelną opinię" w tego typu, nie ukrywajmy, sponsorowanych postach, za które dostajesz pieniądze. Prawda jest taka, że teraz "podchodzisz sceptycznie" a po przetestowaniu jak za magicznym ruchem różdżki, urządzenie niespodziewanie okaże się bardzo pomocne.

    Niszczysz swój wizerunek jako dietetyk przez takie wpisy. Ale przecież, co ja tam wiem...

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie dostaję żadnych pieniędzy, a zniszczyłabym swój wizerunek jako dietetyka gdybym robiła coś niezgodnego z filozofią mojego zawodu, co niestety czyni nie jeden "dietetyk" proponując niepotrzebne suplementy, gotowe diety proszkowe czy dając jednakowy schemat żywienia wszystkim pacjentom nie uwzględniając ich potrzeb i stanu zdrowia, przez co wiele osób zraża się do nas i uważa za niekompetentnych.

    OdpowiedzUsuń