Mozzalella - jeden z moich ulubionych serów. Jego minusem jak w większości serów jest spora zawartość tłuszczu i cholesterolu. Jednak można dzisiaj dostać wersje ze zmniejszoną jego zawartością np. dla osób z zaburzoną gospodarką lipidową, czy na diecie niskotłuszczowej. Tutaj kończą się wady.
Zaletą tego sera jest bogactwo wapnia (500-800 mg w zależności od zawartości tłuszczu i rodzaju mleka), łatwoprzyswajalnego białka serwatkowego, witamin A i D. Polecana jest dla dzieci, kobiet w okresie menopauzy i wszystkich zagrożonych osteoporozą. Jako, że zawiera mniej fosforu i sodu, mniej obciąża nerki i może być używana w diecie osób z nadciśnieniem.
Tradycyjna mozzarella powstaje z mleka bawolego, jednak zazwyczaj kupujemy ser z mleka krowiego. Jeżeli nie mamy nadwagi, otyłości czy wysokiego cholesterolu możemy wybierać pełnotłuste odmiany (będą zawierały więcej witaminy A i D).
Mozzarella sprawdza się z sałatkach, na kanapkach, na ciepło do pizzy, zapiekanek, tart, zapiekanych warzyw, nadziewanych pieczarek i wielu innych.
Moje ulubione połączenie: mozzarella, hiszpańskie pomidory z puszki, bazylia i razowy makaron. Z tych składników można przyrządzić zarówno gęstą zupę jak i spaghetti.
Gęsta zupa pomidorowa
Składniki 2 duże porcje:
- 2 puszki pomidorów
- szklanka soku pomidorowego
- 1 kula mozzarelli
- 2 gałązki bazylii
- sól, pieprz
- 1 1/2 szklanki suchego makaronu razowego
- łyżeczka oliwy bazyliowej
- ząbek czosnku
Przygotowanie :
Na oliwie smażymy czosnek, zalewamy pomidorami, doprawiamy, doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy pokrojoną mozzarellę i mieszamy na małym ogniu do czasu rozpuszczenia się sera i uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy poszatkowaną bazylię i ugotowany al'dente makaron.
Wartość odżywcza porcji 350 kcal
Białko 19g
Tłuszcz 10g
Błonnik 8g
Uwielbiam mozarellę, zawsze mam ją w lodówce :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taką włoską pomidorówkę :)
OdpowiedzUsuńMozzarella to faktycznie jeden z moich ulubionych serów, szkoda że nigdzie nie można dostać w Polsce bawolej wersji :(
Strasznie cieszę się, że trafiłam na Twojego bloga. Od dawna szukałam takiego o zdrowym odżywianiu i w końcu trafiłam :) I to w momencie, kiedy postanowiłam zmienić nawyki żywieniowe :)
OdpowiedzUsuńtak, tak bardzo smakowicie:) i napewno wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńteż mieszam pomidory z puszki z sokiem pomidorowym:) dla mnie to zupa idealna:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa wersja pomidorowej :)
OdpowiedzUsuńMniam jutro taką robię, nie ma bata! Kocham pomidorową i mozzarellę, nie wiedziałam, że można je łączyć :)
OdpowiedzUsuńMusi być smaczna :)
OdpowiedzUsuńKocham pomidorówkę, spróbuję te wersje :)
Witaj! Dodałam właśnie przepis do Twojej grillowej akcji.
OdpowiedzUsuńhttp://kucharnia.blogspot.com/2012/05/tu-i-tam-nr-23-zielony-talerz.html
Pozdrawiam!