Pokrzywa działa moczopędnie, krwiotwórczo, oczyszczająco i jest polecana jako źródło licznych kwasów organicznych, flawonoidów, garbników, karotenoidów, witamin – B2, C, K, E, kwasu pantotenowego czy składników mineralnych (potas, wapń, fosfor, żelazo, magnez, mangan i krzem). Roślina poza szeroko znanym naparem może również stanowić smaczne danie. Nadaje się do potraw pod wieloma postaciami. Przygotowuje się ją identycznie jak świeży szpinak. W smaku jest również podobna. Dodatkowo można robić soki. Zbierając pokrzywę pamiętajmy o rękawiczkach, miejsce zbioru powinno być zdala od ruchu samochodów, a rośliny należy zbierać młode i zdrowe.
Pokrzywa z czosnkiem i fetą
- świeże, młode liście pokrzywy (ok 150g)
- ser feta 1/3
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- łyżeczka oleju z pestek winogron
W garnku/ na patelni dusimy ok 5min na oleju pokrzywę z czosnkiem i solą. Podajemy z serem feta
Wartość odżywcza porcji 208 kcal
Białko 10g
Tłuszcz 16g
Błonnik 2g
I co ciekawe po pokrojeniu pokrzyw w ogóle nie parzą, można się do nich nawet przytulać;), ja lubię ze szpinakiem
OdpowiedzUsuńDziękuję za dołączenie do naszej akcji "Rośliny jadalne z polskiej łąki i lasu".
OdpowiedzUsuńPokrzywa jest fantastyczna ! Sama od stosunkowo niedawna odkrywam jej wszechstronność w kuchni, a taką pokrzywę z fetą przygotowuję jako nadzienie do pierogów czy krokietów. Jest pycha ! :)
Pozdrawiam,
Agnieszka