Smaczne, zdrowe i genialne na ukrycie warzyw dla ich przeciwników. Polpety z wołowiny z warzywami w pomidorach. Polecam!
Składniki na 2 porcje:
- 150g chudej mieloniej wołowiny (użyłam przeznaczonej na tatar)
- 1 marchew
- 1/4 selera
- 1 pietruszka
- 1/4 jabłka
- puszka pomidorów
- bazylia
- czosnek
- łyżeczka oliwy
- 2 łyżki milonych płatków owsianych
- jajko
- sól, chilli
Przygotowanie:
Miksujemy warzywa lub ścieramy na drobno na tarce, dodajemy mięso, jajko, płatki mielone, doprawiamy. Klopsiki gotujemy w bulionie ok 4-5 min w zależności od wielkości. Na oliwę wrzucamy czosnek, dodajemy pomidory, osączone pulpety i bazylię. Disimy ok 5-10 min. Świetnie pasują do młodych ziemniaków, kaszy, makaromu czy z fasolką.
Klasyka gatunku :)
OdpowiedzUsuń