piątek, 3 sierpnia 2012

II stadium niewydolności nerek

Uszkodzenie nerek z niewielkim upośledzeniem GFR 60-89ml/min/1,73m2 to często nie dające większych objawów stadium niewydolności nerek. Pierwsze dostrzegalne symptomy możemy  zaobserwować w 3 stadium, dlatego tak istotne jest regularne wykonywanie badań.




Badania mające na celu wykrycie/ ocenę postępu choroby :
  • kreatynina i eGFR
  • białko w moczu (ogólne badanie moczu)
  • masa ciała, obwód pasa i bioder
  • pomiar ciśnienia, 
  • lipidogram, morfologia, stężenie sodu, potasu, 
  • ocena diety, aktywności fizycznej
  • USG

Leczenie przyczyny choroby:
  • kłębuszkowe zapalenie nerek - leki immunosupresyjne
  • śródmiąższowe zapalenie nerek - eliminacja przyczyn (np. leki, zakażenie, dna)
  • wielotorbielowatość
  • nadciśnienie
  • cukrzyca
  • amyloidoza
  • śpiączka
Zwalczanie czynników ryzyka rozwoju i progresji choroby:
  • kontrola glikemii - dieta z niską zawartości cukrów prostych (słodycze, słodkie napoje, białe pieczywo, rozgotowane makarony)
  • profilaktyka i leczenie niedokrwistości - produkty bogate w żelazo, kwas foliowy, witaminę C
  • normalizacja masy ciała
    • redukcja w nadwadze i otyłości BMI ( masa ciała/wzrost [m]) <25 kg/m2
    • przybranie masy ciała w niedowadze BMI <18,5 kg/m2
  • zaprzestanie palenia i picia alkoholu
  • zwiększenie aktywności fizycznej
  • ograniczenie spożycia soli< 6g/ dobę
  • zwiększenie spożycia antyoksydantów (warzywa i owoce - np. wit A, C, E, beta-karoten, cynk)
  • zwiększenie spożycia błonnika, steroli roślinnych, kwasów omega3 - mają na celu obniżenie cholesterolu LDL i podwyższenie HDL ( owoce, warzywa, ryby morskie, oleje tłoczone na zimno)
  • unikanie leków nefrotoksycznych (konsultować z lekarzem)
Dieta w II stadium:
Dieta powinna być standardową zbilansowaną dietą bogatą w warzywa, owoce, węglowodany złożone, tłuszcze roślinne, kwasy omega3, pełnowartościowe białko. Nie różni się znacznie od zalecanej w I stadium. Ważne jest by ograniczyć podaż białka do ok 0,75-0,6 g/ kg masy ciała/ dobę. Spożycie cholesterolu należy ograniczyć < 200mg/d. Węglowodany, tłuszcze oraz witaminy i składniki mineralne jak tutaj . Należy jednak pamiętać, że w przypadku stwierdzenia jakichkolwiek niedoborów dietę należy wzbogacić o źródła brakującego składnika pokarmowego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz