Badania mające na celu wykrycie/ ocenę postępu choroby :
- kreatynina i eGFR
- białko w moczu (ogólne badanie moczu)
- masa ciała, obwód pasa i bioder
- pomiar ciśnienia,
- lipidogram, morfologia, stężenie sodu, potasu,
- ocena diety, aktywności fizycznej
- USG
Leczenie przyczyny choroby:
- kłębuszkowe zapalenie nerek - leki immunosupresyjne
- śródmiąższowe zapalenie nerek - eliminacja przyczyn (np. leki, zakażenie, dna)
- wielotorbielowatość
- nadciśnienie
- cukrzyca
- amyloidoza
- śpiączka
Zwalczanie czynników ryzyka rozwoju i progresji choroby:
- kontrola glikemii - dieta z niską zawartości cukrów prostych (słodycze, słodkie napoje, białe pieczywo, rozgotowane makarony)
- profilaktyka i leczenie niedokrwistości - produkty bogate w żelazo, kwas foliowy, witaminę C
- normalizacja masy ciała
- redukcja w nadwadze i otyłości BMI ( masa ciała/wzrost [m]) <25 kg/m2
- przybranie masy ciała w niedowadze BMI <18,5 kg/m2
- zaprzestanie palenia i picia alkoholu
- zwiększenie aktywności fizycznej
- ograniczenie spożycia soli< 6g/ dobę
- zwiększenie spożycia antyoksydantów (warzywa i owoce - np. wit A, C, E, beta-karoten, cynk)
- zwiększenie spożycia błonnika, steroli roślinnych, kwasów omega3 - mają na celu obniżenie cholesterolu LDL i podwyższenie HDL ( owoce, warzywa, ryby morskie, oleje tłoczone na zimno)
- unikanie leków nefrotoksycznych (konsultować z lekarzem)
Dieta powinna być standardową zbilansowaną dietą bogatą w warzywa, owoce, węglowodany złożone, tłuszcze roślinne, kwasy omega3, pełnowartościowe białko. Nie różni się znacznie od zalecanej w I stadium. Ważne jest by ograniczyć podaż białka do ok 0,75-0,6 g/ kg masy ciała/ dobę. Spożycie cholesterolu należy ograniczyć < 200mg/d. Węglowodany, tłuszcze oraz witaminy i składniki mineralne jak tutaj . Należy jednak pamiętać, że w przypadku stwierdzenia jakichkolwiek niedoborów dietę należy wzbogacić o źródła brakującego składnika pokarmowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz