niedziela, 5 sierpnia 2012

Placuszki orkiszowe z domową konfiturą

Uwielbiam racuchy, placuszki, gofry i naleśniki. Ich smak kojarzy mi się z dzieciństwem, wakacjami zapachem błogiego lenistwa. Nie ma chyba nic lepszego niż aromat wanilii i świeżych/ przetworzonych owoców na ciepłym, dopiero co upieczonym cieście. Jeśli tak jak ja jesteście ich wielbicielami polecam zdrowszą wersję. Można ją modyfikować dodając różne owoce do gotowych placków lub do ciasta (np. jabłka i cynamon). Rodzaj mąki także zależy od waszych preferencji. Ciasto równie fajnie wychodzi z dodatkiem zarodków pszennych czy mielonych migdałów. 


Placuszki ok 18 sztuk:

  • 1 XL/ 2 M jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki miodu/ syropu z agawy/ cukru
  • wanilia
  • 3/4 szklanki mąki orkiszowej
  • 400 ml jogurtu naturalnego 2% + do przybrania
  • woda 
  • olej z pestek winogron - łyżeczka
Przygotowanie:
Ubijamy jajka ze szczyptą soli na średnio - puszystą masę, dodajemy słodycz, jogurt, wanilię i olej. Dokładnie mieszamy i wsypujemy przesianą mąkę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego/ śmietany. Dodajemy wody do uzyskania pożądanej gęstości i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Smażymy bez tłuszczu na rozgrzanej patelni z oby stron ok 1-2 min.  Podajemy z domową konfiturą (przepis tutaj) / musem jabłkowym / świeżymi lub miksowanymi owocami i +/- jogurtem naturalnym/ śmietanką



Wartość odżywcza placuszka bez dodatków  43 kcal
Białko 2g
Tłuszcz 1,2g
Cholesterol 17 mg 
Węglowodany 6g
Błonnik 1g
Na 20mg
K 67mg
P 48mg

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz