Mało kto wie, że początki hamburgera zawdzięczamy Tatarom oraz Niemcom, którzy emigrując do USA rozpowszechnili kotlety wołowe i dali początek dzisiejszym hamburgerom. Amerykanom zawdzięczamy połączenie burgera z bułką i innymi dodatkami.
Czy hamburger może być zdrowy? Oczywiście, wszystko jest kwestią doboru składników. Oto propozycje na zdrowe wersje hamburgera:
1. Bułka:
Najlepiej z własnego wypieku z mąk razowych, mąki graham, orkiszowej, dla osób na diecie bezglutenowej polecam użycie mąki jaglanej, gryczanej. Jeśli kupna bułka to unikajmy tych paczkowanych do burgerów, wybierajmy świeże pieczywo z dodatkiem nasion, pełnych ziaren zbóż.
2. Mięso:
Chude wysokiej jakości mięso wołowe lub drobiowe. Do fishburgerów filety rybne. Mięso najlepiej zmielić samemu lub wybrać kawałek w sklepie i poprosić o zmielenie. Co dodać do kotletów: ulubione przyprawy (np. mieloną paprykę, kolendrę, kumin, czosnek, rozmaryn). Dla lepszej spoistości można dodać jajko lub mielone siemię lniane, łyżeczkę zarodków i otrąb bądź mąki razowej. Jako panierkę można użyć sezam, len, mielone orzechy.
3. Warzywa:
Wszelkie ulubione, tu panuje dowolność. Ja preferuję podpieczoną cebulkę, marynowany ogórek, pomidora, sałatę, podpieczoną paprykę i cukinię.
4. Sosy:
Zamiast majonezu polecam guacamole lub samo zmiksowane avocado, można przygotować sosy na bazie jogurtu greckiego z koperkiem, czosnkiem lub sosy pomidorowe na bazie przecieru pomidrowego.
5 Ser:
Dobrej jakości ser żółty jest jak najbardziej wskazany, jeden plasterek wystarczy. Można wybrać częściowo odtłuszczone wersje. Świetne są również sery pleśniowe, jednak ich nie polecam kobietom w ciąży i osobom z wysokim cholesterolem.
Mój Hamburger:
Składniki na porcję:
1. Kotlet:
- 100g chudej mielonej wołowiny
- łyżeczka mielonego lnu
- łyżeczka zarodków pszennych
- łyżka otrąb owsianych
- łyżka pasty z czerwonej fasoli (zmielona, ugotowana fasola - z pozostałej części można przygotować pasty na kanapki)
- przyprawy: kumin, kolendra, papryka, czosnek, sól, pieprz
2. Bułka orkiszowo - sojowa z domowego wypieku - przepis w kolenym wpisie, w drugiej wersji kupna grahamka
3. Dodatki: wybrałam podpieczoną cebulkę, marynowany ogórek, pomidora, sałatę
4. Sosy :
Pomidorowy: przecier pomirorowy, łyżeczka octu balsamicznego, oliwy, bazylia
Guacamole: 1/2 avocado, sok z 1/2 limonki, ząbek czosnku, łyżeczka oliwy
Wygląda bardzo apetycznie. Trzeba wypróbować. :)
OdpowiedzUsuń