W
ramach Ogólnopolskiego Festivalu Dobrego smaku miałam również okazję
uczestniczyć w degustacji serów zagrodowych z udziałem Gieno Miętkiewicza –
polskiego serowara, odkrywcę, miłośnika i twórcę nazwy polskich serów zagrodowych, jest także prowadzącym program „Przez dziurkę od sera” w kuchni+.
Jako, że jestem wielką wielbicielką wszystkich serów, również tych dla
odważnych, spotkanie to było dla mnie niezwykle miłym przeżyciem. Tematem spotkania było poznanie mniej znanych i nieprodukowanych masowo serów polskich. Główną atrakcją było otwieranie kręgów
serowych. Na początek małe łomnickie sery kozie z kozieradką i czarnuszką (od
dawna mój ulubiony, można kupić na Tyglu).
Finał należał do emilgrana. Ser podobny parmezanu czy grana padano, bardzo twardy, kruchy o intensywnym aromacie. Rozkrawanie było bardzo emocjonujące, krąg waży 35 kg. Ser ma niezwykle przyjemny aromat, słodkawo kwaskowaty smak i cudownie rozpływa się w ustach.
Koniec należał do sera klasztornego dla koneserów. Ser był lekko gorzkawy, bardzo intensywny w smaku i nie należy do tych jadanych w standardowych porcjach. Wystarczy odrobinka by poznać pełnię jego mocy i mino niechęci większości uważam że jest wart spróbowania.
Galeria i relacje:
- https://www.facebook.com/media/set/?set=a.227455467405106.1073741859.116575535159767&type=3
- http://pinupcookinglooking.blogspot.com/2013/09/warsztaty-kulinarne-w-spocie-degustacja.html
- http://www.obados-na-obiados.com/2013/08/rozmowy-o-serze-spotkanie-z-gienem.html
- http://aduparosnie.com/warsztaty-kulinarne/sery-polskie-w-drodze-do-idealu-w-spot-to-eat-ofds/
- http://przykubkukawy.blox.pl/2013/09/Podsumowanie-VI-Ogolnopolskiego-Festiwalu-Smaku-w.html
Ogromny krąg sera *_*. Też chciałabym spróbować ten ser.
OdpowiedzUsuńŚwietny post :)
Obserwuję :D
http://zdrowe--odzywianie.blogspot.com/