poniedziałek, 6 sierpnia 2012

Ciasteczka orkiszowo - owsiane

Pełne smaku i zdrowia. Świetne na wakacyjny wyjazd jako przekąska na drogę. Bogate w magnez, błonnik, wit z grupy B oraz cynk. 






Składniki na 24 średnie ciastka:

  • szklanka płatków owsianych
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej razowej
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 4 łyżki jogurtu śródziemnomorskiego
  • wanilia
  • 5  łyżek cukru nierafinowanego/ muscovado/ miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • dodatki do wyboru:
    • orzechy - u mnie nerkowce
    • wiórki kokosowe
    • suszone ulubione owoce
Przygotowanie:
Płatki mielimy i łączymy z resztą składników dokładnie mieszając. Ciasto jest bardzo gęste i kleiste. Nakładamy mokrą łyżką na blachę i pieczemy 15-20 min w 180C. 
Wartość energetyczna:
średniego ciastka 43,5kcal
Białko
1,5g
Tłuszcz
1,5g
Węglowodany
6g
Błonnik
1g

2 komentarze:

  1. Chętnie wykorzystam Twój przepis, uwielbiam takie zdrowe ciasteczka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy przepis, ale nie mogę go dodac do akcji, ponieważ dotyczy ona wyłącznie ciasteczek wykrawanych ;)

    OdpowiedzUsuń