wtorek, 14 sierpnia 2012

Ciasto orkiszowo-jogurtowe z owocami

Ekspresowe, proste ciasto, które wychodzi każdemu. Świetne dla laika w kuchni, który zaczyna swoją przygodę z pieczeniem. Przy tym bardzo smaczne i zdrowe oraz z możliwością wykorzystania sezonowych i ulubionych owoców.



Składniki na dużą blaszkę (32 porcje po 6/5 cm):

  • 3 jajka (1 - L)
  • szklanka jogurtu naturalnego/ kefiru naturalnego (może być waniliowy)
  • 2 1/2 szklanki mąki orkiszowej razowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • wanilia/ cynamon
  • 1/2 szklanki cukru nierafinowanego
  • 1/3 szklanki oleju z pestek winogron
  • ulubione owoce - mogą być każde u mnie jabłka i brzoskwinie
Przygotowanie:
Przesiewamy mąkę i łączymy z sypkimi składnikami. Osobno miksujemy na puszystą pianę jajka z cukrem, dodajemy pozostałe płynne składniki, mieszamy i wsypujemy mąkę. Dokładnie i delikatnie mieszamy. Wylewamy na blachę, układamy owoce i pieczemy 40 min w 180C.

Wartość odżywcza (całości : 2164 kcal) porcji: 68 kcal
Białko 1,5 g
Tłuszcz 2,4g
Cholesterol 20,7 mg 
Węglowodany 9,6g
Błonnik 1,5g
Na 13mg
K 77mg
P 44mg
Mg 9,5mg
Ca 15mg
A 20,4 mcg

3 komentarze:

  1. Świetne ciasto. Mnie tylko denerwuje, że ta mąka orkiszowa jest taka droga :( gdyby nie to - pewnie bym częściej używała

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie lubię. :) Gdy upiekę, to ciągle chodzę i podjadam... :)

    OdpowiedzUsuń