Składniki na dużą blaszkę (32 porcje po 6/5 cm):
- 3 jajka (1 - L)
- szklanka jogurtu naturalnego/ kefiru naturalnego (może być waniliowy)
- 2 1/2 szklanki mąki orkiszowej razowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- wanilia/ cynamon
- 1/2 szklanki cukru nierafinowanego
- 1/3 szklanki oleju z pestek winogron
- ulubione owoce - mogą być każde u mnie jabłka i brzoskwinie
Przygotowanie:
Przesiewamy mąkę i łączymy z sypkimi składnikami. Osobno miksujemy na puszystą pianę jajka z cukrem, dodajemy pozostałe płynne składniki, mieszamy i wsypujemy mąkę. Dokładnie i delikatnie mieszamy. Wylewamy na blachę, układamy owoce i pieczemy 40 min w 180C.
Wartość odżywcza (całości : 2164 kcal) porcji: 68 kcal
Białko 1,5 g
Na 13mg
K 77mg
P 44mg
Mg 9,5mg
Ca 15mg
A 20,4 mcg
Białko 1,5 g
Tłuszcz 2,4g
Cholesterol 20,7 mg
Węglowodany 9,6g
Błonnik 1,5gNa 13mg
K 77mg
P 44mg
Mg 9,5mg
Ca 15mg
A 20,4 mcg
Świetne ciasto. Mnie tylko denerwuje, że ta mąka orkiszowa jest taka droga :( gdyby nie to - pewnie bym częściej używała
OdpowiedzUsuńTakie lubię. :) Gdy upiekę, to ciągle chodzę i podjadam... :)
OdpowiedzUsuńPychota:D
OdpowiedzUsuń