wtorek, 14 sierpnia 2012

Uśmiechnięty omlet

Powinien się nazywa ogródkowy. Wszystkie warzywne (poza fenkułem) składniki prosto z działki. Wyszło smacznie, zdrowo i kolorowo. Dobra propozycja dla niejadka i przeciwnika jarzyn.




Składniki na porcję:
  • 1 jajko (1-L) + białko
  • oliwa - łyżeczka
  • otręby - 2 łyżki
  • młode pietruszki - 3-4
  • 1 mała papryka
  • 1/3 fenkuła
  • por - młody - 2-3 liście
  • nać pietruszki
  • sól, pieprz
  • fasolka szparagowa płaska ok 200g - duża garść
  • mleko - 1/4 szklanki



Przygotowanie:
Warzywa myjemy, kroimy i dusimy do miękkości z oliwą na patelni. Jajko z białkiem ubijamy, dodajemy mleko i otręby. Wylewamy na warzywa i dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok 5 min. Można dodać ser, szynkę, inne warzywa.

Wartość odżywcza 332 kcal
Białko 26 g
Tłuszcz 13g
Cholesterol 217 mg 
Węglowodany 26g
Błonnik 24g
Na 239mg
K 1,8g
P 656mg
Mg 208mg
Ca 342mg
Fe 9,5 mg

3 komentarze:

  1. Śmiecio jakoś nie brzmi:D Taki pyyszny omlet, a korzystanie z tego co akurat mamy w domu to jedna z ważniejszych zasad dla mnie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pięknie, zjadłabym takie królewskie śniadanie. Witam w akcji psiankowatej i proszę o jeszcze ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. uśmiechnięty i wąsiasty! ^^ podoba mi się! mam na niego ochotę :-)

    OdpowiedzUsuń