Składniki na porcję:
- 1 jajko (1-L) + białko
- oliwa - łyżeczka
- otręby - 2 łyżki
- młode pietruszki - 3-4
- 1 mała papryka
- 1/3 fenkuła
- por - młody - 2-3 liście
- nać pietruszki
- sól, pieprz
- fasolka szparagowa płaska ok 200g - duża garść
- mleko - 1/4 szklanki
Przygotowanie:
Warzywa myjemy, kroimy i dusimy do miękkości z oliwą na patelni. Jajko z białkiem ubijamy, dodajemy mleko i otręby. Wylewamy na warzywa i dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok 5 min. Można dodać ser, szynkę, inne warzywa.
Wartość odżywcza 332 kcal
Białko 26 g
Na 239mg
K 1,8g
P 656mg
Mg 208mg
Ca 342mg
Fe 9,5 mg
Białko 26 g
Tłuszcz 13g
Cholesterol 217 mg
Węglowodany 26g
Błonnik 24gNa 239mg
K 1,8g
P 656mg
Mg 208mg
Ca 342mg
Fe 9,5 mg
Śmiecio jakoś nie brzmi:D Taki pyyszny omlet, a korzystanie z tego co akurat mamy w domu to jedna z ważniejszych zasad dla mnie;)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie, zjadłabym takie królewskie śniadanie. Witam w akcji psiankowatej i proszę o jeszcze ;)
OdpowiedzUsuńuśmiechnięty i wąsiasty! ^^ podoba mi się! mam na niego ochotę :-)
OdpowiedzUsuń