Patison to odmiana dyni o łagodnym i mało wyrazistym smaku. Świetnie smakuje pieczony, nadziewany, smażony, grillowany i marynowany. To lekkostrawne warzywo zawiera sporo wit C, potasu, magnezu i wapnia oraz niewiele kalorii. Jego wartość odżywcza jest bardzo podobna do cukinii. Warto wzbogacać go różnymi przyprawami, które nadadzą mu charakteru.
Marynowane patisony z curry i imbirem:
- świeże patisony
- zalewa - proporcje
- 1 l wody
- 1/2 szklanki octu
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki curry
- 1 cm imbiru pokrojonego w słupki
- 1/3 szklanki miodu
- przyprawy (na dno i na wierzch słoika)
- liść laurowy
- 1/3 łyżeczki gorczycy
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- 2-3 słupki imbiru
Przygotowanie:
Wodę zagotowujemy, rozpuszczamy sól, dodajemy imbir, przyprawy i po przestygnięciu miód oraz ocet.
Słoiki parzymy, wkładamy przyprawy, pokrojone patisony (młodych nie obieramy) i zalewamy zalewą. Słoiki zakręcamy i gotujemy 15min (czas od momentu zagotowania się wody w której gotujemy słoiki). Odstawiamy do ostygnięcia.
Wartość odżywcza 100g bez zalewy to ok 20 kcal
Białko 0,8g
Tłuszcze 0,1g
Węglowodany 4g
Błonnik 2,6g
Błonnik 2,6g
Nigdy jeszcze nie robiłam patisonów, muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuń