niedziela, 5 sierpnia 2012

Patisony w curry z imbirem i miodem


Patison to odmiana dyni o łagodnym i mało wyrazistym smaku. Świetnie smakuje pieczony, nadziewany, smażony, grillowany i marynowany. To lekkostrawne warzywo zawiera sporo wit C, potasu, magnezu i wapnia oraz niewiele kalorii. Jego wartość odżywcza jest bardzo podobna do cukinii.  Warto wzbogacać go różnymi przyprawami, które nadadzą mu charakteru.


Marynowane patisony z curry i imbirem:

  • świeże patisony
  • zalewa - proporcje
    • 1 l wody
    • 1/2 szklanki octu
    • 1 łyżeczka soli
    • 2 łyżeczki curry
    • 1 cm imbiru pokrojonego w słupki
    • 1/3 szklanki miodu
  • przyprawy (na dno i na wierzch słoika)
    • liść laurowy
    • 1/3 łyżeczki gorczycy
    • 2-3 ziarna ziela angielskiego
    • 2-3 słupki imbiru
Przygotowanie:
Wodę zagotowujemy, rozpuszczamy sól, dodajemy imbir, przyprawy i po przestygnięciu miód oraz ocet.
Słoiki parzymy, wkładamy przyprawy, pokrojone patisony (młodych nie obieramy) i zalewamy zalewą. Słoiki zakręcamy i gotujemy 15min (czas od momentu zagotowania się wody w której gotujemy słoiki).  Odstawiamy do ostygnięcia. 

Wartość odżywcza 100g bez zalewy to ok 20 kcal 
Białko 0,8g
Tłuszcze 0,1g
Węglowodany 4g
Błonnik 2,6g

1 komentarz: