Z gzikiem i fioletowym kalafiorem |
Składniki na 4 porcje (36 placuszków):
- 2 większe cukinie
- 2 marchewki
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mąki razowej orkiszowej (ilość zależy od konsystencji ciasta - powinno być jak gęsta śmietana)
- łyżka oliwy
Dodatki:
Na słodko:
- mus jabłkowy
- owoce
- miód/ syrop klonowy
- konfitury
- serek homogenizowany waniliowy
- cynamon
- czekolada
Na słono:
- gzik
- dip jogurtowy z ziołami
- gotowane jarzyny
- surówka
- ser żółty (starty na wierzchu i zapieczony na placuszkach pod grillem w piekarniku)
Przygotowanie:
Warzywa ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Osączamy sok (jest pyszny i polecam go do picia z łyżeczką miodu i odrobiną soku z limonki), dodajemy pozostałe składniki i smażymy z obu stron na złoto po ok 4 min. na średnim gazie.
Wartość odżywcza porcji (ok 9 placków) bez dodatków 213 kcal
Białko 10 g
Na 109mg
K 1,1g
P 270mg
Mg 108mg
Białko 10 g
Tłuszcz 6g
Cholesterol 107 mg
Węglowodany 29g
Błonnik 10gNa 109mg
K 1,1g
P 270mg
Mg 108mg
fioletowy kalafior? ;O chcę goo *.* zielonego widziałam, jadłam, ale ten kolor mnie rozwalił totalnie! :D:D
OdpowiedzUsuńi bez jajka wyjdą naprawdę? :)
OdpowiedzUsuńjej, przepraszam za idiotyczny komentarz, nie doczytałam :>
Usuńuwielbiam takie alternatywy dla placków ziemniaczanych :)
OdpowiedzUsuńPlacków z marchewką jeszcze nie próbowałam :D
OdpowiedzUsuń