niedziela, 5 sierpnia 2012

Domowy mus jabłkowy

Mus jabłkowy ma szerokie zastosowanie. Zaczynając od ciast po dodatki do wypieków, placuszków, gofrów, mięs, ryżu czy kaszy manny. W zależności od przeznaczenia robię różne wersje, jednak baza jest zawsze taka sama.



Mus - baza - proporcje:
  • 1 kg jabłek bez gniazd nasiennych i skórek ( papierówek nie obieram )
  • cukier nierafinowany waniliowy (robię sama wkładając laskę wanilii do cukru) / syrop z agawy/ miód - ilość zależy od preferencji smakowych i odmiany jabłek, zazwyczaj dodaję 1-2 łyżki na kg owoców
  • woda
Dodatki:
  • wanilia
  • cynamon
  • anyż gwiazdkowaty + imbir
  • gałka muszkatołowa + kardamon
  • skórka limonki/ cytryny
  • rodzynki
  • suszona żurawina 
  • suszone daktyle
Przygotowanie:
Jabłka obieramy (poza papierówkami - należy je zmiksować blenderem gdy się rozpadną). Kroimy w drobne cząstki. Do garnka na spód wlewamy niewielką ilość wody, wrzucamy owoce i gotujemy stale mieszając na małym ogniu do momentu gdy jabłka się rozgotują. Dodajemy słodycz i dodatki i gotujemy z uchyloną pokrywką by odparować nadmiar soku. Należy często mieszać, gdyż mogą się przysmażyć. Gorący mus nakładamy do wyparzonych słoików i odstawiamy do ostygnięcia.

3 komentarze:

  1. dobry wieczór:) mam pytanie - czy potem trzeba je pasteryzować? pozdrawiam! Joanna P.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja pasteryzuję dla pewności wtedy gdy robię z mniejszą ilością cukru. Gdy robię np. galaretkę z porzeczki czarnej na surowo w proporcjach 1:1 to wtedy nie pasteryzuję, no ale to wtedy mam pewność że cukier konserwuje bo jest go dużo.
      Z drugiej strony wiem, że wiele osób tylko zakręca słoiczki na gorąco. Tylko ile taki słoiczek może stać to nie wiem.

      Usuń
  2. Pyszności. Ja w tym roku nie robiłam jabłek bo mam jeszcze z zeszłego roku kilka słoiczków ale bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń