Mus - baza - proporcje:
- 1 kg jabłek bez gniazd nasiennych i skórek ( papierówek nie obieram )
- cukier nierafinowany waniliowy (robię sama wkładając laskę wanilii do cukru) / syrop z agawy/ miód - ilość zależy od preferencji smakowych i odmiany jabłek, zazwyczaj dodaję 1-2 łyżki na kg owoców
- woda
- wanilia
- cynamon
- anyż gwiazdkowaty + imbir
- gałka muszkatołowa + kardamon
- skórka limonki/ cytryny
- rodzynki
- suszona żurawina
- suszone daktyle
Przygotowanie:
Jabłka obieramy (poza papierówkami - należy je zmiksować blenderem gdy się rozpadną). Kroimy w drobne cząstki. Do garnka na spód wlewamy niewielką ilość wody, wrzucamy owoce i gotujemy stale mieszając na małym ogniu do momentu gdy jabłka się rozgotują. Dodajemy słodycz i dodatki i gotujemy z uchyloną pokrywką by odparować nadmiar soku. Należy często mieszać, gdyż mogą się przysmażyć. Gorący mus nakładamy do wyparzonych słoików i odstawiamy do ostygnięcia.
dobry wieczór:) mam pytanie - czy potem trzeba je pasteryzować? pozdrawiam! Joanna P.
OdpowiedzUsuńJa pasteryzuję dla pewności wtedy gdy robię z mniejszą ilością cukru. Gdy robię np. galaretkę z porzeczki czarnej na surowo w proporcjach 1:1 to wtedy nie pasteryzuję, no ale to wtedy mam pewność że cukier konserwuje bo jest go dużo.
UsuńZ drugiej strony wiem, że wiele osób tylko zakręca słoiczki na gorąco. Tylko ile taki słoiczek może stać to nie wiem.
Pyszności. Ja w tym roku nie robiłam jabłek bo mam jeszcze z zeszłego roku kilka słoiczków ale bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuń