piątek, 3 sierpnia 2012

Męski obiad

Potrawa bogata w proteiny, bardzo sycąca z dużą dawką żelaza, wit B12, błonnika. Szczególnie polecam osobom z niedokrwistością.




Skład na porcję:
  • mięso mielone wołowe (na tatar) 80g
  • 1/2 fenkuła
  • 3 pieczarki
  • curry
  • pieprz, sól
  • 3 łyżki otrąb owsianych
  • świeża bazylia, pietruszka
  • 1/3 dużego brokuła
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 1 białko 
Przygotowanie:
Kapelusze pieczarek dusimy na łyżeczce oliwy ok 10 min z ziołami. Osobno smażymy drobno posiekane ogonki pieczarek i fenkuł. Mięso mieszamy z przyprawami, ziołami, białkiem i duszonym fenkułem z pieczarkami. Smażymy z obu stron po ok 5 min. Podajemy z gotowanym brokułem.

Wartość odżywcza 386 kcal
Białko 41g
Tłuszcz 14g
Cholesterol 47,2 mg 
Węglowodany 20g
Błonnik 31g
Na 194mg
K 3g
P 1,2g
Fe 12mg
Zn 8mg
B12 1,14mg
wit C 347mg

1 komentarz:

  1. O, zawsze spotykałam w sklepach te okropne mieszanki wołowo-wieprzowe ze śladową ilością, więc mieliłam wołowinę sama, a nie pomyślałam zeby użyc mięsa na tatar ;)

    OdpowiedzUsuń