poniedziałek, 30 lipca 2012

Pieczony schab z warzywami

Gotowanie to sprawianie przyjemności nie tylko sobie ale i bliskim. Nie zawsze pichcimy potrawy tylko wg własnego gustu i smaku. Jednak w kuchni można wszystko pogodzić. Magiczny smak świeżych i sezonowych składników (prosto z mojego ogródka) to raj dla zmysłów. Choć sama nie jadam wieprzowiny, to są osoby, które za nią przepadają. Pieczeń jest zdrowszą wersją na tradycyjne i tłuste potrawy wieprzowe. W piekarniku można jednocześnie upiec te same warzywa z fasolką/ cieciorką/ soczewicą które mogą być jarskim daniem dla "bezmięsnych" domowników.









Składniki na 4 porcje:

  • schab - ok 500g
  • 4 młode pietruszki
  • 4 młode buraczki
  • 500g pieczarki
  • 4 małe jabłka
  • 2 cebule
  • pietruszka nać
  • lubczyk
  • sól, pieprz
  • 4 duże młode ziemniaki (pieczemy zawinięte w folii z koperkiem)
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa starannie myjemy, nie obieramy. Układamy w naczyniu mięso wraz ze wszystkimi składnikami, przykrywamy i pieczemy 45 min w 180C.
Podajemy z pieczonymi młodymi ziemniaczkami.

Wartość odżywcza porcji 407 kcal
Białko 34g
Tłuszcz 20g
Cholesterol 99 mg 
Węglowodany 22g
Błonnik 6g
Na 124mg
K 1,2g
P 393mg

1 komentarz:

  1. Z warzywami to ja lubię. :) Chociaż jabłka kojarzą mi się z pieczoną kaczką.

    OdpowiedzUsuń