wtorek, 24 lipca 2012

Lekki chłodnik z botwinki

Lekki chłodnik z botwinki na upalne dni, niedokrwistość czy po prostu dla zdrowia i smaku!


Składniki na 2 porcje:
  • pęczek botwinki
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • liście lubczyku
  • 1/2 cebuli
  • zile angielskie, liść laurowy
  • sól, pieprz
  • łyżeczka oliwy
  • 1 mała pietruszka
  • 2 szklanki maślanki
Przygotowanie:
Pokrojone warzywa z połową natki i pietruszką oraz przyprawami przesmażamy 1-2 min na oliwie i zalewamy niewielką ilością wody (ok 2/3 szklanki). Dusimy 5 min. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Doprawiamy, wrzucamy resztę natki i zalewamy maślanką.

Wartość odżywcza porcji 132 kcal
Białko 9,8g
Tłuszcz 4,4g
Cholesterol 40 mg
Węglowodany 13,4g
Błonnik 3g
Na ( bez dodawania soli): 170mg
K 448mg
P 196mg
Fe 3,6mg

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz