Składniki na 2 porcje:
- pęczek botwinki
- 1/2 pęczka pietruszki
- liście lubczyku
- 1/2 cebuli
- zile angielskie, liść laurowy
- sól, pieprz
- łyżeczka oliwy
- 1 mała pietruszka
- 2 szklanki maślanki
Pokrojone warzywa z połową natki i pietruszką oraz przyprawami przesmażamy 1-2 min na oliwie i zalewamy niewielką ilością wody (ok 2/3 szklanki). Dusimy 5 min. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Doprawiamy, wrzucamy resztę natki i zalewamy maślanką.
Wartość odżywcza porcji 132 kcal
Białko 9,8g
Tłuszcz 4,4g
Cholesterol 40 mg
Węglowodany 13,4g
Błonnik 3g
Na ( bez dodawania soli): 170mgK 448mg
P 196mg
Fe 3,6mg
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz