poniedziałek, 9 lipca 2012

"NEFRODIETA"

Akcja ma na celu przybliżenie wszystkim problemu chorób nerek oraz nefroprotekcji. Chciałabym, aby znalazły się tu różne przepisy dla osób stosujących profilaktykę oraz borykających się z problemami nefrologicznymi. Poniżej podam szczegółowe zasady jakie muszą spełniać przepisy. Są one nieco ogólne i nie uwzględniają dokładnie każdego stanu chorobowego ze względu na mnogość i często sprzeczność zaleceń w poszczególnych chorobach. Będą one podzielone na kilka kategorii, którą należy umieścić wraz z banerkiem akcji we wpisie.


Kategorie:
I profilaktyka chorób nerek
II kamica nerkowa
III zapalenie nerek
IV niewydolność nerek
V dializoterapia

Na moim blogu będą ukazywały się systematycznie bardziej dokładne wskazówki czym powinny charakteryzować się dania, w każdej kategorii dla poszczególnch jednostek chorobowych. Pozwoli to Wam wybrać odpowiedni przepis dla siebia. Nie jest to prosta akcja, ale liczę na wasze wsparcie. Pacjenci z chorobami nerek często jedzą bardzo monotonnie, borykają się z wieloma problemami i ograniczeniami dietetycznymi. Może wspólnie uda nam się stworzyć bazę fajnych i smacznych przepisów, które umilą im nieco nudne posiłki. Wszystkie przepisy muszą być ubogie w sód, powinny być ławtotrawne i możliwie ubogie w konserwanty, dodatki. Aby was zachęcić do akcji jednocześnie jest ona konkursem i osoba która zwycięży otrzyma książkę.

Nefrodieta


Kod należy skopiować i wstawić na swoją stronę.

http://www.jestemchory.pl/chapter.via?id=574

http://www.jestemchory.pl/chapter.via?id=579

I Profilaktyka chorób nerek:
  • przepis powinien być ubogi w sól, konserwanty, cukry proste, cholesterol, bez alkoholu,
  • dania nie powinny być bogate w białka zwierzęce, tzn. mięso nie powinno stanowić więcej niż 1/4  posiłku (150 - 200g)
  • danie powinno być bogate chociaż w jeden w ponniższych składników: potas, wapń, wit D3, C, żelazo
  • moga być zupy, potrawy zawierające dużą ilość płynów
II Kamica nerkowa:
  • danie ubogie w sól
  • w zależności od rodzju kamicy wyklucza się różne produkty, konkrety podam w późniejszych wpisach,  tutaj dania nie powinny zawierać: podrobów, kakao, szczawiu, rabarbaru, konsew mięsnych i rybnych, dużych porcji wołowiny i wieprzowiny, roślin strączkowych, mocnej kawy, serów dojrzewających i topionych, mieszanek przyprawowych typu jarzynka, kostek bulionowych
  • moga być zupy, potrawy zawierające dużą ilość płynów
III Zapalenie nerek
  • potrawy powiny być łatwostrawne (niesmażone, mocno przypieczone, grillowane)
  • danie ubogie w sól, cholesterol, o mniejszej zawartości białka (porcja mięsa/ twarogu itp do ok 100g)
  • z małą ilością cukrów  prostych
  • bogate w omega-3, wit A, C, E
IV Niewydolność nerek
  • potrawy powinny być ubogie w białko (porcja produktu białkowego ok 50-60g)
  • potrawy powiny być łatwostrawne (niesmażone, mocno przypieczone, grillowane)
  • możliwie bogate w omega-3, wit A, C, E, kwas foliowy, wapń, żelazo
  • danie ubogie w sól, cholesterol,  fosforany (podroby, produkty zbożowe, sery dojrzewające podpuszczkowe i topione, nasiona roślin strączkowych, ryby, żółtka jaj, grzyby, wędliny, mleko pełne w proszku)
  • zapotrzebowanie na potas w okresie wyrównanej niewydolności powinno być zwiększone, a w okresie schyłkowej niewydolności powinno być ograniczone do 1500 -2000mg/dobę, wykluczając produkty bogate w ten składnik mineralny : suche nasiona strączkowe, otręby, kakao, czekolada, orzechy, suszone owoce, banany, awokado,  pomidory, ziemniaki, warzywa liściaste, grzyby. Potas można ograniczyć poprzez moczenie i gotowanie potraw, z wymianą wody w czasie gotowania
  • unikamy produktów zawierających doże ilości wody - nie mogą być zupy
V Dielizoterapia:
  • dania powinny być pełnowartościowe, zawierające tłuszcze roślinne, pełnowartościowe białko i węglowodany złożone
  • należy unikać soli i produktów bogatych w fosforany (jak wyżej) oraz potas
  • możliwoe bogate w omega-3, wit A, C, E, kwas foliowy, wapń, żelazo
  • unikamy produktów zawierających doże ilości wody - nie mogą być zupy
Dla ułatwienia mała tabela: 

http://swiatowydziennerek.pl/articles/tabelaZywieniowa.html
   



Baner OSOD

3 komentarze:

  1. Świetna akcja! Z chęcią będę obsewowała i śledziła informacje szczególnie o profilaktyce =)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi się podoba ten pomysł, liczę że później będzie akcja na inne narządy;) jedno mnie martwi po wstępnych oględzinach tabel i rysunków - nigdy nie wyrzeknę się czekolady i co tu robić?:)

    OdpowiedzUsuń