Składniki na porcję:
- filet z piersi kurczaka
- świeża bazylia
- cebulka czosnkowa/ szalotka
- mała marchewka
- małe kwaskowate jabłko
- sok z /3 cytryny
- 2 łyżeczki oliwy
- sól/ pieprz
Filet myjemy i nożem w szerszej części robimy nożem kieszonkę. Cebulkę kroimy w plastry i parzymy wrzątkiem. Nadziewamy pierś świeżą bazylią i sparzoną cebulką i smażymy na złoto z obu stron na oliwie. Jabłko i marchew ścieramy na tarce, doprawiamy sokiem z cytryny i oliwą.
Cytrusowy kus-kus:
1/3 szklanki kaszki kus-kus
sok 1/3 cytryny lub limonki + z 1/2 pomarańczy/ mandarynki
1/2 łyżeczki miodu
woda
Kaszkę zalewamy wrzątkiem z resztą składników, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia.
Wartość odżywcza porcji kaszy 141 kcal
Cytrusowa kasza jaglana:
1/3 szklanki kaszki jaglanej
sok 1/3 cytryny lub limonki + z 1/2 pomarańczy/ mandarynki
1/2 łyżeczki miodu
woda
Kaszę gotujemy w wodzie w proporcjach 1:2,5 (kasza : woda). Pod wchłonięciu wody dodajemy soki i mód.
Wartość odżywcza porcji kaszy 124 kcal
Wartość odżywcza porcji bez kaszy 321 kcal
Białko 36g
Tłuszcz 10g
Cholesterol 92 mg
Węglowodany 20g
Błonnik 6g
Na ( bez dodawania soli): 194mgK 1,05g
P 431mg
lubię takie nadziewane piersi.
OdpowiedzUsuńbazylia nadaje magicznego aromatu.
Pyszny przepis. Dziekuje za kolejny Twoj przepis do akcji: Low Carb
OdpowiedzUsuń