Zdrowsza wersja tortu bez uszczerbku na smaku, nawet ośmielę się napisać że kupne ciasta nie dorastają mu do pięt. Brak posmaku margaryny i sztucznych dodatków oraz naturalne składniki to raj dla mojego podniebienia (i zdrowia). Polecam! To również dobra alternatywa dla chorych na choroby układu krążenia, dla osób dializowanych (którzy nie mają ograniczeń potasu, jeśli są restrykcje polecam truskawki zamienić na jagody lub jeżyny i dodać je tylko na wierzch jako dekorację, pominąć w nadzieniu).
Składniki :
Biszkopt na dużą i małą tortownicę:
- 6 + 4 jajka M
- 4 łyżki mąki orkiszowej i 2 łyżki mąki ziemniaczanej + 3 łyżki mąki orkiszowej i 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 + 1/4 szklanki cukru nierafinowanego
- 2 + 1 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem budyniowy:
- budyń waniliowy 2 opakowania
- 1 serek waniliowy homogenizowany
- 1 jajko
- 3 szklanki mleka
- laska wanilii
Dekoracja:
Waniliowa
- śmietanka kremówka 150ml
- wanilia
- 1-2 łyżki cukru nierafinowanego drobnego
- łyżeczka żelatyny
- serek waniliowy homogenizowany
Czekoladowa
- śmietanka kremówka 150ml
- 3 łyżki kakao
- 1-2 łyżki cukru nierafinowanego drobnego
- łyżeczka żelatyny
- serek waniliowy homogenizowany
Truskawki/ jagody/ jeżyny
Biszkopt przekładamy kremem budyniowym i truskawkami. Duży torcik dekorujemy waniliowym kremem, mały czekoladowym i ozdabiamy truskawkami.
Wartość odżywcza sporej porcji ok 150g 211 kcal
Białko 16g
Tłuszcz 7g
Cholesterol 90 mg
Węglowodany 31g
Błonnik 2,5g
Cudowny torcik. Nabrałam ochoty na coś słodkiego :)
OdpowiedzUsuń