Ekspresowa, sezonowa zupka, bardzo lekka i pełna witamin, składników mineralnych oraz błonnika. Gorąco polecam! Również dla osób z chorobami nerek bez ograniczeń potasu.
Składniki:
- marchew
- fasolka szpaagowa żółta i zielona
- czerwona papryka
- cukinia
- cebula czosnkowa
- groszek zielony
- pietruszka
- fenkuł
- 2 pomidory
- młoda kapusta
- łyżka oliwy
- sól, pieprz
- koperek
Przygotowanie:
Cebulkę i fenkuł podsmażamy w garnku na oliwie. Zalewamy wywarem warzywnym/ drobiowym i wrucamy pozostałe pokrojone skaładniki. Doprawiamy i gotujemy ok 10 min. Można zabielić śmietanką 12-18 %.
Wartość odżywcza porcji niezabielanej (400g - duży talerz) 96 kcal (zabielana 120kcal)
Białko 8,5g
Tłuszcz 1,8g
Cholesterol 0 mg
Węglowodany 12g
Błonnik 12g
Na (z 1 łyżeczką soli na całość/ bez soli): 372mg/ 84mgK 860mg
P 108mg
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz