wtorek, 24 lipca 2012

Zupa jarzynowa z warzyw sezonowych

Ekspresowa, sezonowa zupka, bardzo lekka i pełna witamin, składników mineralnych oraz błonnika. Gorąco polecam! Również dla osób z chorobami nerek bez ograniczeń potasu.


Składniki:
  • marchew
  • fasolka szpaagowa żółta i zielona
  • czerwona papryka
  • cukinia
  • cebula czosnkowa
  • groszek zielony
  • pietruszka
  • fenkuł
  • 2 pomidory
  • młoda kapusta
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz
  • koperek
Przygotowanie:
Cebulkę i fenkuł podsmażamy w garnku na oliwie. Zalewamy wywarem warzywnym/ drobiowym i wrucamy pozostałe pokrojone skaładniki. Doprawiamy i gotujemy ok 10 min. Można zabielić śmietanką 12-18 %.

Wartość odżywcza porcji niezabielanej (400g - duży talerz) 96 kcal (zabielana 120kcal)
Białko 8,5g
Tłuszcz 1,8g
Cholesterol 0 mg
Węglowodany 12g
Błonnik 12g
Na (z 1 łyżeczką soli na całość/ bez soli): 372mg/ 84mg
K 860mg
P 108mg

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz