piątek, 20 lipca 2012

Mix warzywny

Wegetariańskie, piątkowe danie. Potrawa bogata w betakaroten, błonnik, potas, wit. C, kwas foliowy, niacynę, magnez i cynk. Sprzyja skórze, nerkom, wątrobie, włosom i paznokciom. Polecam dla osób stosujących profilaktykę nefrologiczną, chorych w okresie przeddializacyjnym z prawidłowymi wartościami potasu (brak ograniczeń) oraz w zapaleniu nerek.





Składniki na 2 porcje:
  • papryka iglomaska
  • papryka zielona
  • pomidor
  • cukinia
  • fenkuł
  • żółta fasolka szparagowa
  • 1/2 marchewki
  • 1/2 cebuli czosnkowej
  • łyżka oliwy
  • bazylia
  • sól, pieprz
  • przyprawa do paelli lub kurkuma/ curry
  • ryż parboiled 1 woreczek
Przygotowanie:

Wszystkie warzywa myjemy i kroimy na cząstki. Wielkość wg preferencji. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy cebulkę, fenkuł i fasolkę. Po 5 min dodajemy resztę warzyw, przyprawy i dusimy pod przykryciem ok 10 min. Dokładamy ryż (ugotowany), dokładnie mieszamy i gotowe.

Wartość odżywcza 279 kcal
Białko 6g
Tłuszcz 7g
Cholesterol 0 mg
Węglowodany 48g
Błonnik 13g

1 komentarz:

  1. Przepiękne, kolorowe i niezwykle apetyczne danie!

    OdpowiedzUsuń