Wegetariańskie, piątkowe danie. Potrawa bogata w betakaroten, błonnik, potas, wit. C, kwas foliowy, niacynę, magnez i cynk. Sprzyja skórze, nerkom, wątrobie, włosom i paznokciom. Polecam dla osób stosujących profilaktykę nefrologiczną, chorych w okresie przeddializacyjnym z prawidłowymi wartościami potasu (brak ograniczeń) oraz w zapaleniu nerek.
Składniki na 2 porcje:
- papryka iglomaska
- papryka zielona
- pomidor
- cukinia
- fenkuł
- żółta fasolka szparagowa
- 1/2 marchewki
- 1/2 cebuli czosnkowej
- łyżka oliwy
- bazylia
- sól, pieprz
- przyprawa do paelli lub kurkuma/ curry
- ryż parboiled 1 woreczek
Wszystkie warzywa myjemy i kroimy na cząstki. Wielkość wg preferencji. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy cebulkę, fenkuł i fasolkę. Po 5 min dodajemy resztę warzyw, przyprawy i dusimy pod przykryciem ok 10 min. Dokładamy ryż (ugotowany), dokładnie mieszamy i gotowe.
Wartość odżywcza 279 kcal
Białko 6g
Tłuszcz 7g
Cholesterol 0 mg
Węglowodany 48g
Błonnik 13g
Błonnik 13g
Przepiękne, kolorowe i niezwykle apetyczne danie!
OdpowiedzUsuń