Dzisiaj fajny deser dla osób z cukrzycą, zaburzeniami gospodarki lipidowej, stosujących profilaktykę chorób nerek, również dla osób dializowanych jednak należy zamaiast migdałów dodać większą ilość mąki, a wzamian za truskawki można dodać jagody, jeżyny.
Ciasto:
- szklanka mąki orkiszowej
- 1/3 szklanki mielonych migdałów
- 1/4 margaryny miękkiej kubkowej 60% tłuszczu ( 25-30g)
- 1 jajko
- szczpta soli
- 4 łyżki cukru nierafinowanego
- serek homogenizowany waniliowy 400g
- żelatyna 2-3 łyżeczki
- truskawki
- galaretka truskawkowa
Ciasto zagniatamy z wszystkich składników i wstawiamy na 30 min do lodówki. Foremki smarujemy olejem/ margaryną i wykładamy ciastem. Pieczemy 15 min w 180C. Żelatynę rozpuszczmy w 1/4 szklanki wody i po ostygnięciu łączymy z serkiem homogenizowanym. Ostygnięte babeczki nadziewamy kremem, układamy truskawki i zalewamy wystudzoną i w fazie ścinania się galaretką
Wartość odżywcza babeczki 146 kcal
Białko 5g
Tłuszcz 6g
Cholesterol 30 mg
Węglowodany 18g
Błonnik 3g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz