czwartek, 19 lipca 2012

Babeczki z truskawkami i kremem waniliowym


Dzisiaj fajny deser dla osób z cukrzycą, zaburzeniami gospodarki lipidowej, stosujących profilaktykę chorób nerek, również dla osób dializowanych jednak należy zamaiast migdałów dodać większą ilość mąki, a wzamian za truskawki można dodać jagody, jeżyny.



Składniki na 8 babeczek
Ciasto:
  • szklanka mąki orkiszowej
  • 1/3 szklanki mielonych migdałów
  • 1/4  margaryny miękkiej kubkowej 60% tłuszczu ( 25-30g)
  • 1 jajko
  • szczpta soli
  • 4 łyżki cukru nierafinowanego
Nadzienie:
  • serek homogenizowany waniliowy 400g
  • żelatyna 2-3 łyżeczki
  • truskawki
  • galaretka truskawkowa
Przygotowanie:
Ciasto zagniatamy z wszystkich składników i wstawiamy na 30 min do lodówki. Foremki smarujemy olejem/ margaryną i wykładamy ciastem. Pieczemy 15 min w 180C. Żelatynę rozpuszczmy w 1/4 szklanki wody i po ostygnięciu łączymy z serkiem homogenizowanym. Ostygnięte babeczki nadziewamy kremem, układamy truskawki i zalewamy wystudzoną i w fazie ścinania się galaretką

Wartość odżywcza babeczki 146 kcal
Białko 5g
Tłuszcz 6g
Cholesterol 30 mg
Węglowodany 18g
Błonnik 3g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz