Biszkopt z jogurtową pianką i borówkami. Pyszny deser rozpływający się w ustach. Świetny dla osób na diecie. Jest lekkostrawny, ze znikomą zawartością tłuszczu i cukru czego kompletnie nie czuć w smaku. Zdrowa wersja dla osób z cukrzycą, nadciśnieniem, czy chorobami nerek oraz wątroby. Można w zależności od potrzeb zamieniać owoce (jagody, jeżyny, maliny) lub białka na śmietankę.
Składniki na średnią blaszkę:
Biszkopt na średnią blaszkę:
- 4 jajka M
- 3 łyżki mąki orkiszowej i 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1-2 łyżki cukru nierafinowanego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pieczemy 10 min w 150 C i następnie 20 min 180C
Jogurtowa pianka:
- 400 ml jogurtu naturalnego
- 200 ml jogurtu jagodowego
- 2 białka /100 ml śmietanki kremówki
- szczypta soli
- 250g borówek/ jagód/ jeżyn
- opakowanie małego serka homogenizowanego waniliowego
- 3-4 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości ciepłej wody
- 1-2 łyżki cukru nierafinownego
Łączymy płynne składniki, białka ubijamy na sztywną pianę. Miksujemy masę jogurtową z cukrem i 1/2 borówek. Dodajemy białka, delikatnie mieszamy i wlewamy rozpuszczoną żelatynę (uprzednio należy dodać do niej kilka łyżek masy dla wyrównania temp.), nadzienie wylewamy na wystudzony biszkopt i chłodzimy, gdy zacznie tężeć należy ciasto ozdobić resztą borówek. Gotowe po ok 4h.
Wartość odżywcza porcji na białkach (o 1/2 większej niż na zdjęciu ok 170g) 143 kcal (167kcal na śmietance)
Białko 12g
Tłuszcz 3g (na śmietance 6,4)
Cholesterol 30 mg (na śmietance 40,0mg)
Węglowodany 17g
Błonnik 1,5g
Na 95mg
K 258 mg
P 167mg
Mmm... aż ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuńMm, pysznie się prezentuje. Fajnie, że podajesz wartości odżywcze dla przedstawianych posiłków. Dobrze jest wiedzieć, co się je.
OdpowiedzUsuńBędę tu wpadać częściej. ;)
Ale pysznie to wygląda :)
OdpowiedzUsuń