środa, 25 lipca 2012

Lekka, puszysta rozpusta

Biszkopt z jogurtową pianką i borówkami. Pyszny deser rozpływający się w ustach. Świetny dla osób na diecie. Jest lekkostrawny, ze znikomą zawartością tłuszczu i cukru czego kompletnie nie czuć w smaku. Zdrowa wersja dla osób z cukrzycą, nadciśnieniem, czy chorobami nerek oraz wątroby. Można w zależności od potrzeb zamieniać owoce (jagody, jeżyny, maliny) lub białka na śmietankę.




Składniki na średnią blaszkę:

Biszkopt na średnią blaszkę:
  • 4 jajka M
  • 3 łyżki mąki orkiszowej i 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1-2 łyżki cukru nierafinowanego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pieczemy 10 min w 150 C i następnie 20 min 180C

Jogurtowa pianka:
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 200 ml jogurtu jagodowego
  • 2 białka /100 ml śmietanki kremówki
  • szczypta soli
  • 250g borówek/ jagód/ jeżyn
  • opakowanie małego serka homogenizowanego waniliowego
  • 3-4 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości ciepłej wody
  • 1-2 łyżki cukru nierafinownego
Łączymy płynne składniki, białka ubijamy na sztywną pianę. Miksujemy masę jogurtową z cukrem i 1/2 borówek. Dodajemy białka, delikatnie mieszamy i wlewamy rozpuszczoną żelatynę (uprzednio należy dodać do niej kilka łyżek masy dla wyrównania temp.), nadzienie wylewamy na wystudzony biszkopt i chłodzimy, gdy zacznie tężeć należy ciasto ozdobić resztą borówek. Gotowe po ok 4h.

Wartość odżywcza porcji na białkach (o 1/2 większej niż na zdjęciu ok 170g) 143 kcal (167kcal na śmietance)
Białko 12g
Tłuszcz 3g (na śmietance 6,4)
Cholesterol 30 mg (na śmietance 40,0mg)
Węglowodany 17g
Błonnik 1,5g
Na 95mg
K 258 mg
P 167mg
 

3 komentarze:

  1. Mm, pysznie się prezentuje. Fajnie, że podajesz wartości odżywcze dla przedstawianych posiłków. Dobrze jest wiedzieć, co się je.

    Będę tu wpadać częściej. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pysznie to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń