gotowy wierzch |
przygotowanie warzyw |
wylewamy masę jajeczną |
gotowy spód |
- 1/2 dużego bakłażana
- 1/2 cukinii
- 3 duże pieczarki bez ogonków
- 1/2 papryki
- natka pietruszki
- bazylia świeża
- sól, pieprz
- oliwa
- 2 białka + całe jajko
- 1/4 szklanki mleka
- łyżka mąki razowej orkiszowej
- łyżka otrąb pszennych
Przygotowanie:
Warzywa myjemy, kroimy i podsmażamy ok 5 min na oliwie. Dodajemy zioła i przyprawy. W misce lekko ubijamy białka (nie na sztywno), dodajemy przyprawy, żółtko, mleko, mąkę i otręby. Wszystko dokładnie mieszamy i wylewamy na patelnię, dusimy na małym ogniu ok 7-8min pod przykryciem.
Smacznego!
Wartość odżywcza frittaty 410 kcal
Białko 24g
Na 238mg
K 1,4g
P 395mg
Białko 24g
Tłuszcz 18g
Cholesterol 206 mg
Węglowodany 36g
Błonnik 10,5gNa 238mg
K 1,4g
P 395mg
Apetyczne. Będę musiała zrobić taką frittatę :)
OdpowiedzUsuńOj tak, frittata to pyszny pomysł na lekki obiad :) Bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam frittate! Jeszcze nigdy nie jadlam z baklazanem, idealna na wakacyjny obiad ;)
OdpowiedzUsuńswietnie wyglada! :-) w tygodniu sobie zaserwuje na obiad ^^
OdpowiedzUsuń