piątek, 27 lipca 2012

Frittata z bakłażanem, pieczarkami i...

Pyszna, puszysta i lżejsza niż tradycyjne frittata z bakłażanem, pieczarkami i innymi warzywami. Świetne źródło błonnika, witamin, składników mineralnych. Mało tłuszczu i  cholesterolu. Polecam również z innymi ulubionymi warzywami!

gotowy wierzch 

przygotowanie warzyw

wylewamy masę jajeczną
gotowy spód
Składniki na jedną dużą frittatę:

  • 1/2 dużego bakłażana
  • 1/2 cukinii
  • 3 duże pieczarki bez ogonków
  • 1/2 papryki
  • natka pietruszki
  • bazylia świeża
  • sól, pieprz
  • oliwa 
  • 2 białka + całe jajko
  • 1/4 szklanki mleka 
  • łyżka mąki razowej orkiszowej
  • łyżka otrąb pszennych
Przygotowanie:
Warzywa myjemy, kroimy i podsmażamy ok 5 min na oliwie. Dodajemy zioła i przyprawy. W misce lekko ubijamy białka (nie na sztywno), dodajemy przyprawy, żółtko, mleko, mąkę i otręby. Wszystko dokładnie mieszamy i wylewamy na patelnię, dusimy na małym ogniu ok 7-8min pod przykryciem.
Smacznego!

Wartość odżywcza frittaty 410 kcal
Białko 24g
Tłuszcz 18g
Cholesterol 206 mg 
Węglowodany 36g
Błonnik 10,5g
Na 238mg
K 1,4g
P 395mg

4 komentarze:

  1. Apetyczne. Będę musiała zrobić taką frittatę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tak, frittata to pyszny pomysł na lekki obiad :) Bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam frittate! Jeszcze nigdy nie jadlam z baklazanem, idealna na wakacyjny obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. swietnie wyglada! :-) w tygodniu sobie zaserwuje na obiad ^^

    OdpowiedzUsuń