piątek, 20 lipca 2012

Delikatna cielęcina

Danie lekkostrawne, bardzo delikatne oraz bogate w żelazo, cynk, magnez, kwas foliowy i wit. B12. Do potrawy warto dodać kaszę, pieczone ziemniaki lub ryż. Polecam również osobom stosującym zasady profilaktyki chorób nerek, przewodu pokarmowego, czy cukrzycy, również osobom z kamicą (poza kamicą moczanową).



Składniki na porcję:
  • 1/2 cukinii
  • cykoria
  • świeża bazylia
  • łyżeczka przecieru pomidorowego
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 150g cielęciny
Przygotowanie:

Mięso nacieramy oliwą, octem balsamicznym i bazylią, zawijamy w rękaw i pieczemy w piekarniku (200C) lub na patelni teflonowej/ nieprzywierającej ok 15 min. Cielęcinę należy wcześniej macerować conajmniej godzinę (może być całą noc). Na patelni z oliwą dusimy ok 5 min pod przykryciem cykorię z cukinią. Z przecieru, jugurtu, bazylii i odrobiny octu balsamicznego przygotowujemy sos.

Wartość odżywcza 261 kcal
Białko 35g
Tłuszcz 9g
Cholesterol 106 mg
Węglowodany 10g
Błonnik 3g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz