wtorek, 24 lipca 2012

Nadziewana pierś z kurzczaka z surówką

Szybkie, efektowne i wbrew pozorom niewymagające dużo pracy danie. Świetnie komponuje się z kwaskowatą surówką z jabłka i marchewki. Polecam również z dodatkiem cytrusowego kus-kusu czy kaszy jaglanej.


Składniki na porcję:
  • filet z piersi kurczaka
  • świeża bazylia
  • cebulka czosnkowa/ szalotka
  • mała marchewka
  • małe kwaskowate jabłko
  • sok z /3 cytryny
  • 2 łyżeczki oliwy
  • sól/ pieprz
Przygotowanie:
Filet myjemy i nożem w szerszej części robimy nożem kieszonkę. Cebulkę kroimy w plastry i parzymy wrzątkiem. Nadziewamy pierś świeżą bazylią i sparzoną cebulką i smażymy na złoto z obu stron na oliwie. Jabłko i marchew ścieramy na tarce, doprawiamy sokiem z cytryny i oliwą.

Cytrusowy kus-kus:
1/3 szklanki kaszki kus-kus
sok 1/3 cytryny lub limonki + z 1/2 pomarańczy/ mandarynki
1/2 łyżeczki miodu
woda
Kaszkę zalewamy wrzątkiem z resztą składników, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia.
Wartość odżywcza porcji kaszy 141 kcal

Cytrusowa kasza jaglana:
1/3 szklanki kaszki jaglanej
sok 1/3 cytryny lub limonki + z 1/2 pomarańczy/ mandarynki
1/2 łyżeczki miodu
woda
Kaszę gotujemy w wodzie w proporcjach 1:2,5 (kasza : woda). Pod wchłonięciu wody dodajemy soki i mód.
Wartość odżywcza porcji kaszy 124 kcal

Wartość odżywcza porcji bez kaszy 321 kcal
Białko 36g
Tłuszcz 10g
Cholesterol 92 mg
Węglowodany 20g
Błonnik 6g
Na ( bez dodawania soli): 194mg
K 1,05g
P 431mg

2 komentarze:

  1. lubię takie nadziewane piersi.
    bazylia nadaje magicznego aromatu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny przepis. Dziekuje za kolejny Twoj przepis do akcji: Low Carb

    OdpowiedzUsuń