piątek, 3 sierpnia 2012

Romanesco i dorsz pietruszkowy

Romanesco to mniej popularna odmiana kalafiora. Pochodzi z średniowiecza i jest niezwykle cennym warzywem ze względu na smak (pomiędzy brokułem a kalafiorem), wygląd (zielony) i wartości odżywcze. Posiada więcej kwasu foliowego, błonnika, prawie 2x więcej wit C, B6, żelaza czy cynku niż swój biały odpowiednik. Równie dobrze wypada w porównaniu z brokułem, gdzie zawartość poszczególnych składników przewyższa lub pozostaje na jednakowym poziomie.




  
Składniki na 2 porcje:
  • dorsz świeży - sztuka - 2 filety
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • Romanesco - mała sztuka
  • mieszanka kiełków 50g
  • 3 łyżeczki oliwy
  • 1/2 limonki
Przygotowanie:
Rybę nacieramy oliwą, przyprawami i pietruszką. Po ok 1h smażymy na oliwie. Romanecso gotujemy na półtwardo. Podajemy dorsza skropionego sokiem z limonki z kiełkami i gotowanym zielonym kalafiorem.

Wartość odżywcza porcji 342 kcal
Białko 47g
Tłuszcz 8g
Cholesterol 90 mg 
Węglowodany 20g
Błonnik 10g
Na 162mg
K 2,2g
P 648mg

2 komentarze:

  1. Bardzo apetyczna i zdrowa propozycja!
    Pozdrawiam Cię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ryby - zdrowe i smaczne. A już szczególnie z brokułami. ;)

    OdpowiedzUsuń