wtorek, 21 sierpnia 2012

Fasolka

Magia prysła. Ostatnio udało mi się kupić fioletowego kalafiora i fasolkę szparagową. Niestety tej drugiej nie zrobiłam foty przed ugotowaniem. Po obróbce termicznej nie różni się niczym od swojej zielonej koleżanki zarówno w wyglądzie jak i smaku. Mimo wszystko polecam szukania w sklepach ciekawych i zabawnych warzyw. 

Fioletowa = zielona fasolka z sosem czosnkowym

  • fasola szparagowa ok 250g
  • sos piri piri
  • pieczone 4 ząbki czosnku (można upiec zawinięty w folii z innymi potrawami i przechowywać w lodówce 3-4 dni lub zrobić puree i zamrozić) 
  • kilka kaparków
  • serek homogenizowany naturalny 150g
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
Fasolkę gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Serek łączymy z czosnkiem i doprawiamy. Podajemy fasolkę polaną serkiem, skropioną sosem piri piri i posypane kaparami.

Wartość odżywcza całej porcji 243 kcal
Białko 19 g
Tłuszcz 11g
Cholesterol 37 mg 
Węglowodany 15g
Błonnik 11g
Na 63mg
K 817mg
P 264mg
Mg 265mg

2 komentarze: