niedziela, 12 lutego 2012

Razowe muffinki z warzywami

Przepis to wynik eksperymentów i apetytu na zdrową i smaczną wersję babeczki nie tylko dla wielbicieli słodkości. To propozycja dla osób, które nie przepadają za warzywami, ponieważ w tej wersji chętnie je zjedzą nie zwracając na nie większej uwagi. Świetna opcja na śniadanie lub kolację. Można je przekroić jak bułeczkę i podać np z jajkiem, wędliną, twarożkiem. Najlepsze na ciepło!


Składniki:
  • szklanka mąki razowej pszennej typ 2000
  • 3 łyżki otrąb pszennych 
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 3 łyżki zarodków pszennych
  • pestki dyni - 3 łyżki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • papryka czerwona pokrojona w kostkę
  • 2 małe szalotki w kosteczkę
  • 1/2 cukinii w kosteczkę
  • 4 suszone pomidory z bazylią - posiekane
  • łyżka nasion lnu
  • bazylia, pieprz, sól, odrobina curry
  • 1 jajko + 1 białko
  • jogurt naturalny 300 ml ( jeśli ciasto jest zbyt gęste należy dodać więcej)
  • łyżka oliwy
Przygotowanie:

Suche składniki mieszamy w misce. Dodajemy pokrojone warzywa, przyprawy, len, pestki dyni. Następnie mieszamy jogurt z żółtkiem i osobno miksujemy białka. Dodajemy do miski jogurt z jajkiem, oliwę i po wymieszaniu dokładamy delikatnie ubite białka. Nakładamy do foremek (10-12 babeczek) i pieczemy 25-30 min w 200 C.

Wartość odżywcza muffinki: 140 kcal
Białko: 6,7g
Tłuszcz: 4 g
Cholesterol: 20 mg
Węglowodany: 19 g
Błonnik: 4,5 g

1 komentarz:

  1. Muffinki na ostro też są świetne! Te są bardzo apetyczne:)

    OdpowiedzUsuń