niedziela, 5 lutego 2012

Słodka fruktoza

    Coraz więcej producentów żywności "chwali" się stosowaniem "naturalnych cukrów" i muszę przyznać, że wiele osób daje się nabrać na ten chwyt marketingowy. 

     Zacznijmy od początku. Fruktoza jest cukrem prostym naturalnie występującym w owocach, miodzie i nektarze kwiatów. Jest również dodawana do wielu produktów spożywczych. Jest słodsza od sacharozy (biały cukier) i ma od niej niższy indeks glikemiczny (IG 17) dzięki czemu zyskała sławę wśród diabetyków. 

     Metabolizm fruktozy przebiega nieco inaczej niż innych cukrów i niestety na naszą niekożyść cukier ten w nadmiarze powoduje szybkie odkładanie się tkanki tłuszczowej, insulinooporność  i działa aterogennie (miażdżycorodnie). Dzięki swoim właściwościom jest szeroko stosowany do wszelkich przetworów owocowych, sztucznych miodów, żywności dietetycznej, soków owocowych nawet tych 100% bez cukru  gdzie jest dosypywana pod nawzwą cukrów naturalnych lub owocowych. 

     Do bogatych źródeł należą (ilość maleje z kolejnością): syrop kukurydziany i glukozowo-fruktozowy, cukier stołowy, cukier brązowy, cukier klonowy, cukier trzcinowy, melasa, miód, skoncentrowany sok owocowy, owoce, warzywa. Kolejny raz się powtórzę zachęcając was do czytania etykiet. Oczywiści nie nakłaniam do rezygnacji z fruktozy, ale wybierajmy jej naturane źródła, czyli świeże i suszone owoce, miód naturalny, czy syrop klonowy. Zwracajmy uwagę na zawartość cukru w gotowych produktach i pamiętajmy, że żywność dla diabetyków, czy tzw dietetyczna jest  zazwychaj ich bogatym źródłem. 

     Na fruktozę szczególnie powinni uważać chorzy na miażdżycę, osoby z podwyższonym cholesterolem czy powikłaniami wątrobowymi.  Warto pamiętać, że spożywana w nadmiarze może powodować biegunkę, a u osób po przebytym stanie zapalnym jeslit noże występować przejściowa nietolerancja fruktozy objawiająca się wzdęciami i biegunkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Prześlij komentarz