niedziela, 5 lutego 2012

Poświątecznie II

      Indykowo - brokułowo - cukinowo - cebulkowo. Wszystko pieczone i smakowicie przyprawione ( imbir, kurkuma, bazylia, cynamon, goździki, czosnek). Uwielbiam pieczoną cebulkę czosnkową i czosnek). Na deser sernik wiśniowy na zimno i kawa z kardamonem:)





Przepis na sernik wiśniowy na zimno:


Składniki:

  • twaróg sernikowy drobno zmielony chudy/ półtłusty 1 kg  (ja użyłam sera z "wiaderka" o 4% tłuszczu)
  • opakowanie żelatyny na 2,5 litra
  • wypestkowane wiśnie ok 1 1/2 szklanki
  • szklanka soku wiśniowego (200 ml)
  • jogurt wiśniowy 300g
  • cukier do smaku

Przygotowanie:


Podgrzewamy sok i rozpuszczamy w nim żelatynę, w misce mieszamy twaróg, jogurt i cukier, dodajemy sok z żelatyną. Następnie wrzucamy do formy część wiśni, wlewamy masę i dokładamy resztę owoców. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 6 h i gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz