niedziela, 5 lutego 2012

Razowe naleśniki z twarogiem i borówkami

      Borówki mają wysoką wartość odżywczą. Zawierają dużo antyoksydantów, a o ich korzystnym wpływie na nasz organizm nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Dodatkowo warto wspomnieć o wysokiej zawartości błonnika. Mogą być pomocne przy zaparciach, są polecane w chorobach oczu.
  
Zawartość składników odżywczych w owocach borówki (wartości mogą się różnić w zależności od odmiany)
SkładnikZawartość w 100g
woda82,3 %
wartość energetyczna62,0 kcal
białko0,7 g
tłuszcze0,5 g
węglowodany15,3 g
błonnik2,7 g
wapń15,0 mg
fosfor13,0 mg
żelazo1,0 mg
sód1,0 mg
potas81,0 mg
witamina A100,0 j.m.
tiamina (wit. B1)0,03 mg
ryboflawina (wit. B2)0,06 mg
niacyna (wit. B3)0,50 mg

Razowe naleśniki


Składniki na 4 porcje:
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki typ 2000
  • 1/2 szk mleka (ja dałam 1,5%)
  • 200 g sera twarogowego chudego
  • 50g jogurtu naturalnego
  • łyżeczka cukru (może być trzcinowy) lub miodu
  • 200g borówek amerykańskich
  • mięta to przybrania
  • łyżeczka oliwy z oliwek (jeśli masz dobrą patelnię dodaj tylko łyżeczkę do cista, w razie problemu z przywieraniem do patelni użyj drugiej do smażenia) 
  • woda (jeżeli ciasto jest zbyt gęste)
Przygotowanie:

      Ubijamy jajko, dolewamy mleko, mąkę i łyżeczkę oliwy. Smażymy na rozgrzanej i natłuszczonej patelni (w zależności od jej rodzaju można smażyć bez lub z dodatkiem oliwy). Twarożek mielimy, dodajemy cukier/ miód i jogurt do otrzymania pożądanej konsystencji. Podajemy naleśniki nadziewane twarożkiem i borówkami, ozdobione miętą. 
      Porcja to 2 naleśniki.

Wartość kaloryczna porcji 305 kcal
  • Białko 26.8g
  • Tłuszcz 7.5g
  • Cholesterol 76.5mg
  • Węglowodany 32g
  • Błonnik 7.4g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz