Borówki mają wysoką
wartość odżywczą. Zawierają dużo antyoksydantów, a o ich korzystnym
wpływie na nasz organizm nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Dodatkowo
warto wspomnieć o wysokiej zawartości błonnika. Mogą być pomocne przy zaparciach, są polecane w chorobach oczu.
| Zawartość składników odżywczych w owocach borówki (wartości mogą się różnić w zależności od odmiany) | |
|---|---|
| Składnik | Zawartość w 100g |
| woda | 82,3 % |
| wartość energetyczna | 62,0 kcal |
| białko | 0,7 g |
| tłuszcze | 0,5 g |
| węglowodany | 15,3 g |
| błonnik | 2,7 g |
| wapń | 15,0 mg |
| fosfor | 13,0 mg |
| żelazo | 1,0 mg |
| sód | 1,0 mg |
| potas | 81,0 mg |
| witamina A | 100,0 j.m. |
| tiamina (wit. B1) | 0,03 mg |
| ryboflawina (wit. B2) | 0,06 mg |
| niacyna (wit. B3) | 0,50 mg |
Razowe naleśniki
Składniki na 4 porcje:
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki typ 2000
- 1/2 szk mleka (ja dałam 1,5%)
- 200 g sera twarogowego chudego
- 50g jogurtu naturalnego
- łyżeczka cukru (może być trzcinowy) lub miodu
- 200g borówek amerykańskich
- mięta to przybrania
- łyżeczka oliwy z oliwek (jeśli masz dobrą patelnię dodaj tylko łyżeczkę do cista, w razie problemu z przywieraniem do patelni użyj drugiej do smażenia)
- woda (jeżeli ciasto jest zbyt gęste)
Ubijamy jajko, dolewamy mleko, mąkę i łyżeczkę oliwy. Smażymy na rozgrzanej i natłuszczonej patelni (w zależności od jej rodzaju można smażyć bez lub z dodatkiem oliwy). Twarożek mielimy, dodajemy cukier/ miód i jogurt do otrzymania pożądanej konsystencji. Podajemy naleśniki nadziewane twarożkiem i borówkami, ozdobione miętą.
Porcja to 2 naleśniki.
Wartość kaloryczna porcji 305 kcal
- Białko 26.8g
- Tłuszcz 7.5g
- Cholesterol 76.5mg
- Węglowodany 32g
- Błonnik 7.4g

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz