niedziela, 5 lutego 2012

Hiszpania - ' Paella

      Paella to tradycyjna potrawa pochodząca z Walencji. Ten region Hiszpanii słynie z upraw ryżu będącego podstawą dania. Poza tym składa się z sezonowych warzyw, oliwy, pochodzącego z południa Hiszpanii szafranu i w zależności od rodzaju paelli mięsa i owoców morza. Paella w Hiszpanii jest robiona na wiele sposobów, podobnie jak nasz "narodowy" bigos w każdym domu wygląda nieco inaczej. 

     Mój przepis to nie to samo, co Paella prosto z patelni w Hiszpańskiej restauracji, ale kilka składników przywiezionych z podróży pozwoliło mi poczuć namiastkę Hiszpanii w ustach. Niestety ubolewam nad tym, że prawie w każdym sklepie można dostać wyszukane przyprawy i inne produkty z odległych zakątków Azji, za to trudno znaleźć skarby z krajów europejskich, a jeśli już je znajdziemy zazwyczaj są dosyć drogie.

     Mój przepis na "paellę" jest nieco "spolszczony" i zmodyfikowany. Polecam spróbować i zachęcam do odkrywania kuchni hiszpańskiej.

Przywiezione skarby z Hiszpanii: małże, suszone papryczki, szafran i przyprawa do paelli.
 

Składniki na 4 porcje:
  • filet z kurczaka
  • małże z puszki lub mrożone (mogą być krewetki)
  • suszone papryczki
  • suszone pomidory
  • ryż (ja użyłam brązowego)
  • papryka czerwona
  • marchew, seler, por (pokrojone w paski)
  • cukinia
  • cebula
  • szafran (opcjonalnie)
  • przyprawa do paelli (opcjonalnie, można użyć innych ulubionych przypraw np. słodkiej papryki w proszku)
  • ząbek czosnku
  • sól
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • bulion (ok 1/2- 1 szklanki)
Przygotowanie:


     Na oliwie smażymy mięso i owoce morza, zdejmujemy z patelni. Następnie na łyżce oliwy smażymy cebulkę, pokrojone pomidory, paprykę, czosnek, włoszczyznę i po 3 min dokładamy ugotowany na półtwardo ryż, przyprawy, smażymy ok minutę, dodajemy cukinię i dolewamy bulionu/ wody by lekko zakryła ryż. Dusimy 5 min, dokładamy mięso i owoce morza. Trzymamy jeszcze 3 min na niewielkim ogniu i gotowe.


Wartość kaloryczna porcji 375kcal
  • Białko 30.6g
  • Tłuszcz 9.g
  • Cholesterol 63.7mg
  • Węglowodany 42 g
  • Błonnik 14.1g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz