środa, 15 lutego 2012

Zupa na styl azjatycki

Rozgrzewająca  zupa na zimowe dni. Jest pikantna i lekko słodkawa. Polecam dla wegetarian i osób, które szczególnie lubią azjatyckie smaki. Oczywiście składniki można modyfikować, dodać kiełki fasoli mung, czy kurczaka bądź tofu



Składniki 3 porcje:
  • 1/2 brokuła
  • 1 marchew żółta
  • 1 marchew pomarańczowa
  • groszek cukrowy
  • fasolka szparagowa
  • szklanki mleka sojowego naturalnego
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego (lub 2 łyżki wiórków kokosowych)
  • przyprawy: curry, kumin, kolendra, kurkuma, chilli, sól
  • 1 cm startego imbiru
Przygotowanie :

Umyte i pokrojone warzywa gotujemy w niewielkiej ilości wody ok 5-10 min. Dodajemy przyprawy, mleko sojowe i kokosowe, zagotowujemy. Powyżej prezentuję wersję wegetariańską. Można dodać filet z kurczaka pokrojony w kostkę.

Wartość energetyczna porcji  140 kcal
Białko: 9 g
Tłuszcz: 5,7 g
Cholesterol 21 mg
Węglowodany: 12 g
Błonnik: 6 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz