poniedziałek, 13 lutego 2012

Pieczone bataty z warzywami

Uwielbiam słodkie ziemniaki i ubolewam nad ich wysoką ceną, przez co niewiele osób może się nimi delektować. Lubię je w jak najprostszej postaci, dlatego dzisiaj piekę je z innymi warzywami. Do tego można podać kaszę jaglaną gotowaną na bulionie warzywnym z kolendrą lub pietruszką, czy też pieczonego kurczaka (filet, udko) w ziołach, sezamie lub zarodkach pszennych.
Wybrałam prostszą i wg mojego podniebienia smaczną wersję. Serwuję je z twarożkiem i kiełkami. Przyznam się, że nie przepadam za ziemniakami w okresie zimowym. Nie są to już takie same jak młode ziemniaczki (np. z odrobiną masła i koperku lub gzikiem). Ich jakość pozostawia wiele do życzenia. Są często mączyste. Warto jednak przygotowywać z nich ciasta. Nadają się do tego wyśmienicie, np. na placki ziemniaczane, kopytka, knedla i inne kluski. Sama nie jestem smakoszem tego typu potraw, dlatego postanowiłam spróbować zamienić tradycyjne ziemniaki na bataty. Mam nadzieję, że mi zasmakują i przekonam się do ziemniaków w starej-nowej wersji.   
Czas na dzisiejszy przepis:



Składniki 2 porcje:
  • 2 bataty
  • 1/2 pora
  • 2 ząbki czosnku
  • laska cynamonu
  • 1,5cm imbiru
  • fenkuł
  • 2 marchewki
  • oliwa (olej z avocado)
  • sól, gałka muszkatołowa
Dodatek:
  • serek twarogowy 250g
  • kolendra świeża (może być bazylia, pietruszka)
  • sól, pieprz
  • kiełki brokuła, słonecznika, lucerny
Przygotowanie:

Wszystkie warzywa myjemy, marchew obieramy i kroimy w cząstki. Układamy w naczyniu żaroodpornym/ rękawie lub folii. Wcześniej nacieramy oliwą i doprawiamy. Pieczemy w 180-200 C ok. 30-45 min (w zależności od wielkości cząstek warzyw.
Podajemy z kaszą jaglaną, pieczonym mięsem drobiowym/ rybą lub twarożkiem.


Wartość energetyczna porcji z twarożkiem : 460 kcal
Białko: 29 g
Tłuszcz: 10 g
Cholesterol 18,75 mg
Węglowodany: 63 g
Błonnik: 24g

Kasza jaglana 2 porcje:
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • suszona włoszczyzna - 2 łyżki
  • 1 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • posiekana kolendra/ pietruszka
Kaszę gotujemy na małym ogniu z suszoną włoszczyzną. Na koniec doprawiamy do smaku i posypujemy ziołami.W tej wersji stanowi świetny dodatek do dań mięsnych, również jarskich z tofu/ soczewicą/ cieciorką/ fasolą.

Wartość energetyczna porcji: 120 kcal
Białko: 4 g
Tłuszcz: 1 g
Cholesterol: 0 mg
Węglowodany: 23 g
Błonnik: 3g

1 komentarz:

  1. Też kocham słodkie ziemniaki :D Najtańsze jak dotychczas widziałam w Kauflandzie - po 10 zł za kilogram.

    OdpowiedzUsuń